0.5 C
Județul Arad
5 decembrie, 2023

Vreme nebună în România. Caniculă extremă și ploi torențiale

Publicat la 25 iulie 2023, 09:28

Marți debutează cel de-al treilea val de caniculă din aceeastă vară. Sursa foto: arhiva EVZ

Mai multe reprize de ploi torențiale și grindină sunt așteptate în regiunile din vest, nord-vest și din centrul țării. Meteorologii au emis o avertizare Cod galben, în acest sens, încă de aseară, care va fi valabil în prima parte a acestei zile. Pe de altă parte, marți, 25 iulie va fi una dintre cele mai călduroase zile ale acestei veri, cu temperaturi care vor atinge și 42 de grade la umbră.

Specialiștii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (

) au emis un Cod Galben de

torențiale și vijelii. Avertizarea meteo este valabilă în această dimineață, până în jurul orei 10.00.

Zonele afectate de

vor fi cele din vestul, nord-vestul și centrul țării, conform estimării transmise de specialiștii în meteorologie.

„În intervalul menționat, local în vestul, nord-vestul și centrul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină”, se aratp în comunicarea transmisă de

Conform sursei citate, chiar dacă Codul Galben va înceta, instabilitatea atmosferică se va menține la un nivel pronunțat și în partea a doua a zilei de marți, 25 iulie, în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului. Începând cu seara zilei de miercuri și în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) fenomenele se vor muta în zonele de sud și de est, conform ANM.

Cod Roșu de caniculă în șase județe

Pe de altă parte, ziua de marți, 25 iulie, marchează debutul celui de-al treilea val de

ce va afecta România. Şase judeţe şi municipiul Bucureşti se vor afla, pe acestei zile sub o avertizare de avertizare Cod roşu de caniculă şi disconfort termic accentuat. Alte 18 judeţe vor fi vizate de o avertizare Cod portocaliu, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie.

În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi şi în municipiul Bucureşti (aflate sub

) se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Totodată, în sudul Crişanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei şi în vestul Dobrogei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade. Minimele vor atinge în jur de 19 până la 24 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Mai multe regiuni se vor confrunta cu călduri foarte mari

Se vor afla sub Cod Portocaliu judeţele Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad.

În restul țării, în regiunile Maramureş, Transilvania, nordul Crişanei şi al Moldovei şi pe litoral a fost emis o atenţionare Cod galben din cauza disconfortului termic ridicat. Aici, indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 şi 22 de grade.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/vreme-nebuna-in-romania-canicula-extrema-si-ploi-torentiale.html

Ultimă oră

Același autor