23.8 C
Județul Arad
28 aprilie, 2024

Criza economică își face apariția. Reduceri de personal la un gigant cu 5.000 de angajați români

Publicat la 20 februarie 2024, 12:30

Sursa foto: Photo 20710564 © Nataliya Hora | Dreamstime.com

O companie importantă cu afaceri în domeniul auto, care are în jur de 5.000 de angajați în România, anunță reduceri de personal. Măsura este în conformitate cu planurile de restructurare, în contextul schimbărilor din piața producției de autovehicule.

Criza economică afectează o companie, de pe piața românească, cu aproximativ 5.000 de angajați. Forvia, al șaptelea mare

mondial de componente auto, intenționează să-și restructureze activitatea. Conform planurilor de eficientizare, vor fi eliminate până la 10.000 de posturi din fabricile care activează în Europa.

Criza duce la restructurări de personal

Forvia avea, la finalul anului trecut, 75.500 de angajați în fabricile din Europa. Compania are o prezență semnificativă în Franța, Germania, Polonia, Cehia și Spania. Conform planurilor de

, se dorește o restrângere cu 13% a forței de muncă din cadrul companiei. Reducerile de personal se vor face, în principal, prin diminuarea recrutărilor și prin gestionarea plecărilor naturale.

Restrângerea activității, conform reprezentanților companiei, este provocată de criza de pe piața producătorilor de automobile. Forvia, la fel ca și alți producători de componente caută să se adapteze la încetinirea

în contextul tranziţiei la automobilele electrice.

În România, grupul Forvia, prin compania Hella, are peste 5.000 de angajați. Aceștia lucrează în mai multe fabrici și centre de proiectare amplasate pe teritoriul României. Prezentă din 2005, Hella deține cinci centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție în Timișoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea și Iași.

Precizările reprezentanților Hella România

Reprezentanții Hella România, din grupul Forvia, au explicat cum se va face restrângerea de

. Potrivit acestora, va fi vorba despre blocarea posturilor rămase vacante. Măsura este destinată să eficientizeze activitatea companiei într-o perioadă de criză.

„Într-un complex mai amplu de măsuri pentru eficientizarea activităților companiei, este posibil ca prin implementarea măsurilor de digitalizare, automatizare, integrare AI și dezvoltare de noi capacități tehnologice, să se reducă numărul necesar de posturi de muncă, în locațiile grupului din Europa”, a explicat Iozefina Nicoleta Tudor, branding and communication manager Hella România, citat de Profit.ro.

Potrivit sursei citate, măsura vine în contextul prezentării rezultatelor financiare și a planurilor de business, de către CFO-ul Forvia, Olivier Durant. El a explicat că reducerea posturilor nu se va face prin disponibilizare. Odată cu integrarea de soluții tehnologice noi, în locul oamenilor care pleacă din companie, nu se vor mai face angajări. Activitățile din România ale grupului Forvia nu vor fi afectate de măsurile anunțate în această perioadă de criză și transformări.

„În ceea ce privește Hella, parte din grupul Forvia, nu sunt anunțate măsuri de reducere a locurilor de muncă, așadar, în următoarea perioadă nu avem impact asupra resurselor umane în România”, au mai transmis reprezentanții Hella.

Hella România a făcut angajări în criză

În toamnă, furnizorul din industria automotive german

, preluat de Faurencia, a anunțat că se extinde. Compania a preluat o suprafață de 1.300 de metri pătrați, spațiu de birouri la ElectroPutere Parc Craiova. Astfel, compania a ajuns la o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați în centrul din Craiova.

În centrul de proiectare și dezvoltare al Hella din Craiova lucrează circa 600 de angajați.

„Pe cea mai mare parte a suprafeței de extindere a spațiului de birouri din ElectroPutere Parc se va construi un nou laborator de testare, al treilea din locație. Este urmarea faptului că în portofoliul Hella Technical Center Craiova intră un nou proiect, cu o nouă generație de produse ce va înlocui vechea cutie de siguranțe din mașină cu o soluție complet electronică. Aceasta va fi folosită la mașinile electrice”, spune Nicolae Neagu, director al Hella Technical Center Craiova, conform Profit.ro.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/criza-restructurari-gigant-angajati-romani.html

Ultimă oră

Același autor