sursa foto: EVZ
Publicat la 5 martie 2023, 13:45
Petru Frunze, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, se arată revoltat de ideea existenței noțiunii de limbă moldovenească și susține că aceasta a fost inventată pentru a-i dezbina pe români.
El a spus că dacă în anul 1940
nu ocupa ilegal teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, nici nu apărea noțiunea de limbă moldovenească. El a spus că atunci când spunem Moldova, trebuie să înțelegem că în România se află o regiune mai mare din Principatul Moldovei.
Prin urmare,
în Suceava, Iași, Botoșani, Piatra Neamț, Bacău, Vaslui, Focșani, Galați, cu toții consideră că vorbesc limba română și nimeni nu folosește termenul de
Deputatul din
cere ca limba română să fie respectată
Petru Frunze spune că și în
tot limba română se vorbește, însă cu accent moldovenesc, la fel ca în alte regiuni din România.
„Hai să tragem o concluzie, moldovenii de pe malul drept al Prutului toți zic că vorbesc Limba Română, iar o parte din cetățenii din partea stângă a Prutului credem ca suntem mai deștepți decât frații noștri de peste Prut. Este simplu de înțeles acest lucru, acest teritoriu de peste Prut nu a fost ocupat de Uniunea Sovietică, prin urmare nu au fost manipulați oamenii că vorbesc o altă limbă.
În diferite regiuni ale României, limba română se vorbește cu accent diferit, astfel in Republica Moldova vorbim Limba Română cu grai moldovenesc”, a mai explicat el.
Deputatul a punctat în continuare că nu este corect ca rușii să le impună ce limbă să vorbească, atât timp cât ei respectă limba de comunicare a poporului rus.
Noi nu poreclim limba rusă în dependență de regiunile din Federația Rusă. Astfel cerem sa ne fie respectată limba noastră, Limba Română. Limba Română – unică stăpână! ”, a încheiat Petru Frunze, potrivit
Limba moldovenească av fi înlocuită cu limba moldovenească în Constituția țării
„Limba moldovenească” va dispărea din Republica Moldova și vor fi înlocuite cu limba română, potrivit unui proiect de lege inițiat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta va fi înlocuită cu limba română.
Astfel, potrivit proiectului, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „
” la forma gramaticală corespunzătoare.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile:
Ne puteți urmări pe
sau pe