12.8 C
Județul Arad
25 aprilie, 2024

Modificări importante la Legea pensiilor. Românii care se pensionează cu doi ani mai devreme

Sursa: arhiva EVZ

Publicat la 7 martie 2023, 22:04

Mai multe categorii de persoane vor putea ieși mai devreme la pensie, conform unor legi speciale, adoptate în Parlament. Reglementările în vigoare prevăd că, în cazul acestor persoane, vârsta standard de pensionare va fi redusă cu doi ani. Cei care aleg să se pensioneze în baza acestor acte normative speciale nu vor suferi penalizări, așa cum se întâmplă în cazul celor care se pensionează anticipat.

Senatul a adoptat patru proiecte de

în baza cărora va fi extinsă lista localităților, afectate de poluare, unde se poate ieși mai repede la

. Această listă se extinde periodic, prin lege, adoptată în Parlament. Conform actului normativ, persoanele care au locuit cel puțin trei decenii în aceste localități pot beneficia de o reducere a vârstei standard de

cu doi ani.

În plus, spre deosebire de ceilalți lucrători care aleg să se pensioneze anticipat, cei care beneficiază de prevederile acestor legi speciale nu vor fi penalizați. În cazul pensionării anticipate parțiale, legea prevede o reducere procentuală a valorii pensiei.

Legea nr. 263/2010, ce reglementează sistemul unitar de

publice, stabilește o listă de localități afectate de poluare, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la

cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Localitățile din care se poate ieși la pensie mai devreme

Primul proiect de lege adoptat de Senat prevede introduce pe lista localităților de unde se va putea ieși mai repede la pensie, ca urmare a mediului poluat, localitățile Vladimirescu, Horea, Arad, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. În plus, după cum stabilește un amendament introdus la Senat, în listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș.

Inițiatorii actului normativ susțin că zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor etc.

Un al doilea proiect legislative propune introducerea în listă opt localități, Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur, din judeţul Maramureş.

„Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6 – 10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării – n. red.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare”, au arătat inițiatorii legii votate în Senat.

Alte localități aflate pe lista

Cel de-al treilea proiect de

stabilește introducerea în listă a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

Al patrulea proiect de lege, adoptat de senatori, vizează modificarea listei prin introducerea municipiului Codlea, din județul Brașov. Această localitate ar trebui să apară pe listă, potrivit inițiatorilor, deoarece „a fost afectata de poluare timp îndelungat, încă de la înfiinţarea Uzinei «Colorom»”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Publicat in categoriile:

Ne puteți urmări pe

sau pe

Sursa: https://evz.ro/modificari-importante-la-legea-pensiilor-romanii-care-se-pensioneaza-cu-doi-ani-mai-devreme.html

Ultimă oră

Același autor