1.6 C
Județul Arad
7 decembrie, 2023

Generalii lui Hitler din afara Germaniei

Publicat la 9 septembrie 2023, 14:15

Sursa foto: Wikipedia

Generalii lui Hitler. Germania a avut în rândurile sale câțiva generali care proveneau din fosta armată-austro-ungară. Este vorba de Alexander Lohr (1885-1947), Arthur Phleps (1881-1944) Lothar Rendulic (1887-1971), Erhard Raus (1889-1956).

Generalii lui Hitler. Alexander Lohr s-a născut în România din tată austriac și mamă rusoaică. Tatăl era funcționar naval austriac și a plecat cu serviciul la Viena, doi fii ai săi urmând cariera armelor. Alexander Lohr a urcat rapid în ierarhia militară austriacă. A fost pe rând infanterist, genist, apoi s-a orientat spre zona aviației de observație.

Iar după

a devenit ofițer superior și ministru militar în guvernele austriece. Pentru ca după Anschluss, în martie 1938, să devină general în Luftwaffe. I se atribuie planurile de bombardare ale Varșoviei și Belgradului, bombardarea

Apoi conducerea frontului din Balcani (Grecia și Iugoslavia). Fiind în 1945 predat de englezi iugoslavilor care îl vor judeca și condamna pentru crime de război.

Fratele lui a rămas în Ardeal la Dej, a devenit colonel în Armata Regală Română fiind executat de horthyști în vara anului 1940. Când Ardealul de Nord Vest a fost cedat Ungariei prin Diktatul de la Viena. Nepoții lui Alexander Lohr au fost ofițeri în Armata Română, fapt confirmat în memorii de generalul Pantazi,

de Război al lui Antonescu.

Arthur Phleps este un general sas de origine născut la Biertan. A fost de la început ofițer austro-ungar ardelean la arma vânători de munte. După 1918, a intrat în Armata Română unde a ajuns general și a organizat Vânătorii de Munte.

În 1940, a demisionat din Armată, criticând corupția lui Carol II. Avea 40 de ani de serviciu militar când a decis să se înroleze cu acceptul lui Ion Antonescu în Wehrmacht. Cum în Wehrmacht au fost puțini ofițeri din afara Germaniei, a fost acceptat colonel în Waffen SS. Cu numele de Martin Stolz. Waffen SS era corpul militar SS axat special pe înrolarea germanilor născuți în afara Germaniei.

Urcă treptat în ierarhia Waffen SS. Devine general și comandă în Balcani Divizia Prinz Eugen. Operațiunea Edelweiss contra partizanilor comuniști ai lui Tito îi creează notorietatea de spaima partizanilor și de criminal de război.

Cade în lupta cu sovieticii la Șiria lângă Arad la 21 septembrie 1944. A fost luat prizonier, a evadat, apoi a luptat într-o ambuscadă cu una din diviziile NKVD SMERȘ (Smerti Șpionam-moarte spionilor). Evident, cei cu care a luptat nu au știut cine era. Fiindcă altfel l-ar fi protejat. Americanii și sovieticii au protejat mulți criminali de război. Datorită cunoștințelor lor militare și științifice. Întrucât se pregăteau de Războiul Rece.

Un specialist al luptelor în munți

Așadar, el fusese un as al luptelor în munți în cele trei armate în care a servit. Ar fi fost numai bun ca să îi ajute pe sovietici să pregătească militari vânători de munte. Armă la care rușii nu au excelat nici în epoca țaristă.

Lothar Rendulic se născuse în Austria. A fost ofițer superior austro-ungar. Iar după Anschluss, ca și Lohr a devenit general german, în Wehrmacht. A comandat formațiuni militare importante (Diviziile 14 și 52 Infanterie), a luptat la Kursk, apoi în Iugoslavia (Armata a II-a, Panzere, fiind practic pe punctul să-l captureze pe Tito). Apoi în 1944-1945, în Finlanda și Norvegia (Armata 20 Munte), în 1945. Luptând la Praga unde a fost arestat și judecat, dar a fost achitat.

Erhard Raus și el austriac get-beget (a comandat în Primul Război Mondial o formațiune de militari pe biciclete) a comandat în Wehrmacht pe Frontul de Est Diviza 6 Panzere. A luptat în Grupul de Armate Centru pentru a cuceri Moscova. Ajungând apoi în Franța, în fruntea Corpului 56 Panzere. A participat în marea bătălie de la Kursk, a organizat replierea strategică pe Nipru. A comandat apoi Armata a IV-a Panzere. Apoi Armatele I și III Panzere în 194-1945, în care au fost reunite rămășițe din Corpul III SS Panzer, Corpul XI Armată SS și Corpul Grup Tettau.

Nefiind acuzat de crime de război, a scris până la moartea sa în 1956. Cărți de strategie militară fiind înmormântat cu onoruri militare în Austria natală.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/generalii-lui-hitler-dgermaniei.html

Ultimă oră

Același autor