1.7 C
Județul Arad
7 decembrie, 2023

Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea filmului „Arsenie. Viața de apoi”. Reacția Patriarhiei

Publicat la 26 septembrie 2023, 16:41

Arhiepiscopia Sibiului solicită organizatorilor Festivalului ASTRA Film interzicerea proiecției filmului documentar despre Arsenie Boca, regizat de Alexandru Solomon. În acest context, Patriarhia Română a reacționat.

Arhiepiscopia Sibiului solicită interzicerea filmului „

. Viața de apoi”, la Festivalul

. Iniţiativa invocă faptul că pelicula face parte dintr-un „demers neomarxist”, care va aduce un „prejudiciu de imagine” BOR prin „batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru”. Arhiepiscopia mai susține că demersul artistic nu este sincer și în spatele „unei lamentabile arte cinematografice” stă un mesaj jignitor și discriminator, care atacă personalitatea părintelui Arsenie Boca.

Ce conține scrisoarea deschisă a Arhiepiscopia Sibiului

În replică, organizatorii festivalului spun că în 30 de ani, de când există festivalul, niciun film nu a fost cenzurat. organizatorii mai spus că „oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecţia festivalului.

„În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special,

Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria.

În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale. Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe”, a transmis, într-o scrisoare deschisă, Arhiepiscopia Sibiului, care solicită ca proiecţia acestui film să nu fie permisă.

Instituția mai arată că și aprobarea din partea Arhiepiscopiei de a filma la Mănăstirea Sâmbăta de Sus a fost obținută la fel de nesincer și că în cererea adresată s-a stipulat că se vrea „realizarea unui film documentar despre viaţa Părintelui Arsenie Boca”.

Sursa foto.

Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi „…”jignitor bagatelizată”

În scrisoare se mai subliniază: „Un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic: Îmi e antipatic (părintele Arsenie), lumea spune că a făcut minuni…» – min. 01:05:23.

Aceeaşi atitudine ironică şi jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zişii pelerini atent selectaţi de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbăta, ridiculizând şi jignind mii şi mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie”, mai susțin reprezentanții Arhiepiscopiei.

Patriarhia Română reacționează

Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea documentarului „Arsenie. Viața de apoi”.

„Solicitarea arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială. Fiecare eparhie este autonomă administrativ. Motivația o constituie apărarea imaginii unei personalități reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulți credincioși ca un sfânt al Ardealului.

Chiar dacă nu a fost canonizat încă. O abordare ireverențioasă, fie ea și , a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest. Un vechi și înțelept gând spune ”, a declarat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române mai spune că Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public :

„Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză. De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii.

Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare. Un spațiu al rafinării și vindecării prin rugăciune și dragoste pentru ceilalți. Acest lucru ar trebui să fie conștientizat la nivel personal și comunitar, inclusiv eparhial”.

Filmul documentar cu Arsenie Boca, interzis recent și la Arad

Ei mai spun că lucrurile escaladează excesiv în jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situaţie în care evaluarea filmului nu va mai avea legătură cu ceea ce a realizat regizorul, ci va fi doar un scandal public, făcând apel la înţelepciune.

„Pentru noi, AFF2023 este o ediţie aniversară. Şi facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în oraşul culturii, al pluralismului etnic şi religios, al pluralismului de creaţie şi interpretare.

Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferenţele de interpretare şi în respect pentru libertatea de exprimare, de credinţă şi de creaţie artistică”, spun organizatorii.

Demersul Arhiepiscopiei Sibiului vine după ce la Arad, Centrul Municipal de Cultură şi Biblioteca Judeţeană au anulat proiecţii ale documentarului regizat de Alexandru Solomon. Acolo, organizatorii au primit ameninţări:

„Dacă îndrăzniți să proiectaţi filmul, venim acolo şi va fi circ, facem

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/se-cere-interzicerea-filmului-documentar-arsenie-viata-de-apoi-patriarhia-romana-a-reactionat.html

Ultimă oră

Același autor