28.9 C
Județul Arad
16 iunie, 2024

Un nou cutremur cu magnitudinea de 4,3 pe Richter s-a produs la…

Un nou cutremur cu magnitudinea de 4,3 pe Richter s-a produs la Arad

23 mai 2023

Un nou cutremur cu magnitudinea 4,3 pe Richer s-a produs luni, la ora locală 22:55, în Banat, judeţul Arad, la aproximativ două ore după seismul de 4,9 care a avut loc în aceeaşi zonă, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul a avut intensitate V şi s-a înregistrat la o adâncime de 9 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 23 km sud-est de Arad, 48 km nord-est de Timişoara, 75 km sud-est de Bekescsaba şi 91 km nord de Reşita.

Potrivit INCDFP, luni, la ora locală 20:46, a avut loc în judeţul Arad un seism cu magnitudinea de 4,9 pe Richter, intensitate VI, la o adâncime de 2 kilometri.

De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 25 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,9 pe Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

*** 22.05.2023. UPDATE Magnitudinea cutremurului produs luni seara în judeţul Arad a fost revizuită la 4,9 pe Richter

Seismologii au revizuit

magnitudinea cutremurului de suprafaţă produs luni seara, la ora locală 20:46, în Banat, judeţul Arad.

Potrivit datelor revizuite de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 2 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 15 km sud-est de Arad, 45 km nord-est de Timişoara, 69 km sud-est de Bekescsaba şi 95 km nord de Reşiţa.

De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,9 pe Richter.

*** ORA 21:39 Cutremur în Arad/ Locuitorii de la blocuri au simţit cel mai tare seismul şi au ieşit în stradă

Locuitorii de la blocurile din municipiul Arad şi oraşul Lipova au simţit cel mai intens cutremurul care s-a produs luni seară şi au ieşit în stradă speriaţi, însă autorităţile spun că deocamdată nu au fost raportate pagube.

Imediat ce cutremurul s-a produs, sute de oameni din cartiere au ieşit în stradă, de teamă că ar putea exista replici. În Arad şi Lipova, locuitorii de la blocuri încă sunt pe străzi, schimbând impresii şi spunând că a fost cel mai intens cutremur pe care l-au simţit în zonă.

„S-au zguduit ferestrele şi uşa de la apartament s-a deschis. Stau la etajul şase şi am simţit foarte puternic cum se clătina totul în jur. Prima reacţie a fost să fug, dar apoi mi-am adus aminte că nu e indicat să fii pe casa scării când e cutremur. Am coborât din bloc când s-a terminat şi toată lumea era afară să schimbe impresii. Sperăm că nu vor fi replici sau vor fi mai uşoare”, a spus un locatar din cartierul Aurel Vlaicu, Gabor Sinka, potrivit AGERPRES.

Un nou cutremur s-a produs luni seara la Arad, oamenii fiind mai mult în stradă

Şi în cartierele de case din Arad, oamenii au ieşit la stradă pentru a-şi întreba vecinii dacă au simţit cutremurul.

„Parcă a trecut un tanc pe stradă, a vibrat casa, mobila, am simţit sub picioare cum se mişcă podeaua. A fost primul cutremur pe care l-am simţit”, a spus un locuitor din cartierul Europa.

Epicentrul ar fi fost mai aproape de Lipova decât de municipiul Arad. Primarul din Lipova, Florin Pera, a declarat că localnicii de la blocuri şi case au ieşit în stradă imediat, conform AGERPRES.

„Sunt martori care mi-au relatat că au văzut cum se clatină turla Bisericii Ortodoxe Radna, dar din fericire nu s-a prăbuşit şi până acum nici nu au fost raportate pagube în Lipova. Eu am plecat deja în recunoaştere în cartiere, să vorbesc cu oamenii şi să văd dacă sunt probleme. Tot ce pot să spun până acum este că în zona Lipova, unde am înţeles că a fost epicentrul, eu, personal, nu am simţit niciodată un cutremur atât de puternic. A fost în două reprize scurte, cu pauză de câteva secunde între ele, aşa am simţit eu”, a spus primarul.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad au transmis că deocamdată nu au fost raportate pagube.

„Până în acest moment nu avem apeluri privind eventuale pagube. Se execută recunoaşteri în municipiul Arad, în oraşele Lipova, Curtici, Nădlac, Ineu, Sebiş, Chişineu-Criş şi în localităţile Bârzava, Vinga, Gurahonţ, Birchiş”, a transmis ISU Arad.

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,6 pe Richer s-a produs luni, la ora locală 20,46, în Banat, judeţul Arad, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 15 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 24 km sud-est de Arad, 45 km nord-est de Timişoara, 77 km sud-est de Bekescsaba şi 89 km nord de Reşiţa.

Urmărește România Liberă pe

Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații.

A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate” pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.

După numărarea a 99,7% din buletinele de vot, partidul Noua Democraţie, al premierului Kyriakos Mitsotakis, a obţinut 40,79% din voturi, respectiv 146 de locuri…

În amintirea suprimării violente a mișcării de protest din Piaţa Tiananmen din Beijing, pe 4 iunie 1989, la Berlin a fost instalat un memorial…

Numai 9% dintre britanici consideră acum Brexitul mai mult un succes decât un eşec, indică un sondaj YouGov, informează luni PA Media/dpa. În schimb, 62%…

Sursa: https://romanialibera.ro/la-zi/un-nou-cutremur-cu-magnitudinea-de-43-pe-richter-s-a-produs-la-arad/

Ultimă oră

Același autor