-0 C
Județul Arad
5 decembrie, 2023

VIDEO | Sorin Grindeanu face un „tur de forță” pe șantierele din țară: „De 25 de ani nu s-a cumpărat nici măcar o garnitură nouă de tren”

Publicat: 22/08/2023, 18:12

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a verificat din nou, marți, șantierele din Ardeal. Tot cu elicopterul, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu două săptămâni când, în decurs de câteva ore a făcut un adevărat maraton pe 6 șantiere rutiere și feroviare din județele Brașov, Mureș, Cluj, Sălaj și Hunedoara.

Sorin Grindeanu a inspectat stadiul lucrărilor pe mai multe șantierele din județele Sălaj, Bihor, Arad și Timiș.

Ministrul a verificat stadiul lucrărilor pe cele 3 șantiere feroviare de pe Tronsonul 2 Frontieră- Curtici- Simeria. Tronsonul include Tunelul feroviar Bata, care în acest moment este finalizat în proporție de 70%, a declarat ministrul Transporturilor.

Vicepreședintele PSD a solicitat constructorilor să accelereze ritmul de execuție până la finalul acestui an pe toate cele 3 subtronsoane cuprinse între

, întrucât își dorește ca la sfârșitul lui 2023 să redeschidă circulația feroviară pe cel puțin 50% din acest tronson, iar în prima jumătate a anului viitor, trenurile să circule deja cu 160 km/h pe întreaga distanță de 100 de km.

Am vrut să văd aceste proiecte care ar trebui, undeva în vara anului 2024, în august, să ducă la următorul lucru: circulaţia pe o linie ferată modernizată de la Curtici până la Sighişoara. Asta înseamnă că aceste tronsoane din judeţul Arad să fie finalizate până la anul, a declarat din mijlocul șantierului, prim-vicepreședintele PSD.

161 de garnituri noi de tren în România

Sorin Grindeanu a transmis că a început procedura de licitație privind achiziția a 161 de garnituri noi de tren și a dat asigurări că prima garnitură va fi livrată chiar la sfârșitul anului acesta.

Avem în acest moment în licitație achiziția a 161 de garnituri noi de tren în România, pe bani europeni. De 25 de ani nu s-a cumpărat nici măcar o garnitură de tren nou în România. La sfârșitul acestui an, va veni și prima garnitură de tren nou ceea ce e un lucru bun, pentru că știm cu toții, nu sunt cele mai bune condiții de circulat pe tren în România, a spus Grindeanu.

Nu a fost singurul șantier vizitat marți de ministrul Grindeanu. Acesta

, unde a avertizat constructorii român și chinez să continue demersurile de finalizare a lucrărilor, în condițiile în care se înregistrează întârzieri pe această porțiune de drum.

Grindeanu a vizitat și cei 19 km ai drumului care face legătura dintre

Oradea și A3

și s-a arătat încrezător ca circulația va fi deschisă anul acesta. Ministrul transmite că

au ajuns după 1 an și 5 luni la un stadiu de 73% execuție.

În cele din urmă, Sorin Gridneanu a verificat și

și pe cel al drumului de legătură A1- DN69.

Ministrul s-a arătat mulțumit de evoluția lucrărilor efectuate de către constructorul băcăuan, Dorinel Umbrărescu (UMB) care, conform ministrului, evoluează după mai puțin de 2 luni de la semnarea contractului pentru finalizarea lucrărilor. Tot UMB este firma care execută lucrările pe cele 2 tronsoane ale Autostrăzii Transilvania.

Contract reziliat pe șantierul A1 – DN 69

Grindeanu a anunțat rezilierea contractului cu constructorul italian TODINI COSTRUZIONI GENERALI S.p.A. de pe șantierul drumului de legătură dintre A1 și DN69 (zona Sânandrei). Motivul este: mobilizarea slabă.

„Am constatat că mobilizarea constructorului este foarte slabă: progresul fizic realizat în anul 2023 este de doar 4%!”, transmite Sorin Grindeanu.

Aș vrea ca această reziliere să fie considerată un exemplu de ”Așa nu!” în relația dintre antreprenori și statul român!

Șeful CNAIR, Cristian Pistol, a transmis că rezilierea vine ca urmare a neseriozității constructorului italian, care nu a găsit resurse pentru a finaliza construcția celor 9,9 km la profil de drum național cu 4 benzi de circulație.

Sursa: Facebook/ Sorin Grindeanu/ PSD Timiș

CITIȚI ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Știri externe –

01 Sep, 11:47

Știri politice –

01 Sep, 11:45

Știri –

01 Sep, 11:30

Ultima oră

01 Sep, 11:23

01 Sep, 11:20

Actualitate –

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/sorin-grindeanu-tur-de-forta-pe-santierile-din-tara-de-25-de-ani-nu-s-a-cumparat-nici-macar-o-garnitura-noua-de-tren-20038683

Ultimă oră

Același autor