10.2 C
Județul Arad
24 aprilie, 2024

Vasluienii pot dona sânge astăzi în orașul lor

De către

15 martie 2023

După deschiderea, în februarie anul trecut, a punctului de transfuzii din municipiul Vaslui, Centrul de Transfuzie Sanguină Bârlad și Spitalul Județean de Urgență Vaslui organizează astăzi a nouă colectă mobilă de sânge la Vaslui. Săptămâna următoare colecta se afla la Huși, pentru ca apoi, în premieră, donarea de sânge să devină posibilă și în mediul rural, în comuna Rebricea.

Vasluienii care doresc să doneze sânge o vor putea face astăzi la ei în oraș. „Donează sânge! Dăruiește viață!”, spun cei de la Centrul de Transfuzie Sanguină Bârlad, care îi îndeamnă pe vasluieni să vină astăzi pe strada Ștefan cel Mare, blocul 413, scara B, la parter, în apropierea Spitalului Județean de Urgență, unde, sunt așteptați în cadrul unei noi colecte de sânge organizată în municipiul Vaslui.

După deschiderea, în februarie anul trecut, a punctului de transfuzii în municipiul Vaslui, Spitalul Județean a organizat prima colectă de sânge pe 16 martie 2022, la centrul de recoltare din apropierea instituției, pe strada Ștefan cel Mare. Acum cele două instituții sunt la o nouă acțiune de acest fel, iar crizele de sânge din unitățile medicale vasluiene, care, nu cu mult în timp în urmă, alarmau medicii și îi determinau să facă apeluri către populație, par de domeniul trecutului.

„Donarea de sânge este darul vieții! Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi! Prin alegerea dumneavoastră de a dona voluntar sânge veți avea șansa de a salva vieți! Prin organizarea și participarea în cadrul acestei campanii, noi, cetățenii vasluieni vom da dovadă de altruism, umanitate, solidaritate, vom demonstra că ne pasă! Invităm toate persoanele care îndeplinesc condițiile pentru a dona, să-și anunțe intenția de a dona la numărul mai sus menționat. Capacitatea de recoltare este de aproximativ 40 persoane pe zi”, se spunea într-un anunț al spitalului.

Condiții pentru donarea de sânge

„Donarea de sânge nu se poate realiza oricum chiar dacă dumneavoastră vă doriți din toata inima să donați sânge pentru a salva o viață! Procesul de selecție este extrem de riguros și necesită efectuarea unor pași care uneori pot să nemulțumească donatorii grăbiți, dar responsabilitatea securității transfuzionale este pe măsura importanței sângelui! Recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare este steril și de unică folosință – nu prezintă risc de îmbolnăvire”, a precizat unitatea medicală din municipiul Vaslui.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiţii:

– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani

– greutate peste 50Kg

– puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.

– tensiune arterial: între 100/60mmHg şi 180/100 mmHg

– să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grasimi, băuturi alcoolice cu 24- 48 de ore înaintea denarii;

– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Înainte de a dona:

– Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, covrigi, miere de albine, dulceata, legume, fructe;

– Nu fumați înainte de donare şi după donare cu o oră!

De asemenea veniți la donare odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului!

Criterii de excludere permanentă:

– afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angină pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat.

Criterii de excludere temporară: boli infecţioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2023/03/vasluienii-pot-dona-sange-astazi-in-orasul-lor/

Ultimă oră

Același autor