7.9 C
Județul Arad
18 octombrie, 2024

Trei spitale din Capitală care nu au generatoare au rămas fără curent. USR cere demiterea lui Rafila

USR cere demiterea imediată a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, după ce trei spitale din Capitală au rămas marţi fără curent electric, iar zeci de operaţii au fost sistate.

„Au fost cazuri, în ultimele zile, în care s-a operat la lanternă”, spune deputatul Adrian Wiener.

„PSD şi PNL au ratat şansa modernizării reţelelor electrice şi de oxigen din spitale cu fonduri europene, după ce majoritatea banilor disponibili au rămas nefolosiţi. Ministerul Sănătăţii, prin vocea ministrului Rafila, a susţinut că spitalele din subordinea sa vor continua aceste investiţii cu bani europeni, însă, în realitate, niciun proiect în care Ministerul este beneficiar nu este eligibil pentru o nouă finanţare europeană. Doar o treime din cele 200 de milioane de euro disponibile au fost utilizate”, trasnmite USR într-un comunicat de presă.

Deputatul USR Adrian Wiener, fost director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, spune că situaţia din spitale este precară, în condiţiile în care multe dintre contractele de modernizare a instalaţiilor electrice au fost făcute „de firme de partid mufate la banii publici”.

„Au fost cazuri, în ultimele zile, în care s-a operat la lanternă, cu pacientul deschis pe masă, din cauză că generatoarele nu au pornit sau nu au făcut faţă. Vorbim de zeci de minute în care respiratoarele şi aparatele de anestezie au funcţionat pe baterii, Doamne fereşte să nu trebuiască să ventilăm pacienţii la balon”, spune Adrian Wiener.

Deputatul USR îl acuză pe ministrul Alexandru Rafila de pierderea oportunităţii de a investi, din bani europeni, în reţele electrice şi generatoare, „o inconştienţă criminală”.

Totodată, deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză că ministrul Rafila nu a fost capabil să asigure pregătirea spitalelor din subordinea sa cu generatoare electrice adecvate pentru a gestiona situaţii catastrofale.

„Abia acum, după ce viaţa pacienţilor este în pericol, Rafila se gândeşte că ar trebui să organizeze o videoconferinţă în care va întreba câte spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii sunt dotate cu generatoare performante, capabile să susţină aparatura vitală pentru salvarea pacienţilor aflaţi în stare critică. Ciolacu trebuie întrebat la fiecare conferinţă de presă ce afaceri murdare îl leagă de Rafila, de ce îl menţine în funcţie, când el ar fi trebuit demis pentru lene şi incompetenţă”, a declarat Emanuel Ungureanu, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor.

În Bucureşti, toate spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei au fost dotate cu generatoare.

USR cere Guvernului să îl demită pe Alexandru Rafila şi solicită şi publicarea unei statistici exacte privind spitalele din România care nu sunt dotate cu generatoare electrice, în scopul prevenirii unor situaţii catastrofale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 19:21

astăzi, 19:13

astăzi, 18:58

astăzi, 18:53

astăzi, 18:26

Sursa: https://www.mediafax.ro/sanatate/trei-spitale-din-capitala-care-nu-au-generatoare-au-ramas-fara-curent-usr-cere-demiterea-lui-rafila-22435690

Ultimă oră

Același autor