29 C
Județul Arad
23 septembrie, 2023

Soldat din Arad, trimis în fața Tribunalului Militar după ce a răspuns unui ordin de la superior cu „o să încerc”

Un soldat din Arad a ajuns în fața Tribunalului Militar după un răspuns dat comandatului unității, fiind acuzat de insubordonare.

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Soldatul a fost angajat al U.M. 01249 Arad de la 15 ianuarie 2021 până la data de 18 iunie 2022, când a fost trecut în rezervă prin demisie. Cu puțin timp înainte de a demisiona, el a avut un conflict cu comandantul unității, refuzând să respecte un

Potrivit actului de acuzare, soldatul primise comanda să meargă în misiune, în data de 4 iunie 2022 la ora 5 dimineața, într-un poligon unde era organizat un exercițiu militar. Pe drum, TAB-ul pe care îl conducea s-a defectat, astfel că echipajul a revenit în unitate, urmând ca a doua zi să reia misiunea, la aceeași oră. Auzind comanda, soldatul a părăsit garnizoana fără să revină la programul stabilit.

„Colegii au încercat să dea de el a doua zi prin telefon, dar fără succes. În jurul orei 09.30, operatorul de la centrala telefonică a unităţii a reuşit să-l contacteze şi să îi transmită ordinul comenzii unităţii de a se prezenta la sediu pe 6 iunie, răspunsul acestuia fiind: ‘O să încerc!’.

La sosirea în unitate, în data de 06.06.2022, militarul a refuzat să dea orice explicaţie referitoare la cele petrecute, având o atitudine necooperantă, se arată în actul de acuzare”, potrivit

Superiorii săi spun că militarul a avut o atitudine „sfidătoare, arogantă şi ireverenţioasă”, exprimându-se direct: „refuz să dau orice fel de explicaţii”.

Din cauza atitudinii sale a fost declanşată procedura de cercetare a evenimentului şi, în final, sesizarea parchetului militar competent.

Soldatul s-a apărat în fața judecătorilor spunând că era epuizat fizic și psihic din cauza programului încărcat.

El a demisionat din armată, însă dosarul penal a rămas în instanță, fiind găsit vinovat pentru insubordonare și a fost condamnat la trei luni de închisoare cu amânare și un termen de supraveghere de doi ani.

Decizia Tribunalului Militar Timișoara nu este definitivă.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/locale/soldat-arad-trimis-tribunal-militar-a-raspuns-ordin-superior-o-sa-incerc-667367.html

Ultimă oră

Același autor