astăzi, 19:04
Un sistem endoscopic pentru chirurgie ginecologică laparoscopică a fost achiziţonat la Spitalul Judeţean Arad, printr-o investiţie a Consiliului Judeţean Arad de peste 1,1 milioane lei. Opt paciente cu patologie ginecologică de natură oncologică şi benignă au fost operate laparoscopic, în cadrul unui workshop, anunţă, luni, unitatea medicală.
”Opt paciente cu patologie ginecologică de natură oncologică şi benignă au fost operate joi şi vineri, laparoscopic, în cadrul unui workshop dedicat aprofundării şi implementării tehnicilor moderne, chirurgicale, în managementul patologiei ginecologice benigne şi maligne. Intervenţiile au fost posibile datorită achiziţionării, din fonduri alocate de Consiliul Judeţean Arad (1,1 mil. Lei), a unui sistem endoscopic pentru chirurgie ginecologică laparoscopică, ultramodern, necesar în efectuarea unor intervenţii cu grad ridicat de dificultate”, a transmis, luni, Spitalul Judeţean Arad.
Unitatea precizează că intervenţiile laparoscopice s-au desfăşurat în cadrul ”Cursului de Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă”, organizat, în perioada 01 august – 15 octombrie 2024, în cadrul Secţiei Clinice de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
18 septembrie – Eveniment Profit.ro E-Commerce –
24 septembrie – Eveniment News.ro –
Parteneri: ARB, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie – Eveniment Profit Energy.forum – Ediția a VIII-a
Cursul are ca principal obiectiv creşterea gradului de pregătire profesională al medicilor arădeni pentru a putea aborda intervenţii cu grad crescut de complexitate. .
”Cursul a debutat cu o serie de intervenţii ginecologice laparoscopice dedicate managementului cancerului de endometru (patologie malignă) şi fibromului uterin (patologie benignă) urmată de discuţii axate pe experienţa fiecăruia, în intervenţiile laparoscopice cu grad crescut de dificultate.
Prof. univ. dr. Pirtea Laurenţiu alături de medici ai clinicii arădene au efectuat opt intervenţii chirurgicale minim invazive (laparoscopice) de extirpare a uterului în Blocul Operator III (Obstetrică-Ginecologie a SCJU Arad), o parte dintre cursanţi putând asista în sala de operaţie,, iar pentru ceilalţi au fost proiectate înregistrările intraoperatorii”, a mai transmis unitatea medicală.
Potrivit comunicatului de presă, pentru cele patru cazuri selecţionate şi investigate preoperator în cadrul SCJU Arad de către prof. univ dr. Furău Cristian şi conf. univ. dr. Furău Gheorghe cu patologie malignă sau premalignă a endometrului a fost utilizată tehnologia ICG (Indocyanine Green) efectuându-se cu această ocazie prima stadializare cu ajutorul ganglionului santinelă în judeţul Arad.
Ulterior s-a practicat, pentru fiecare dintre ele, histerectomie totală cu anexectomie bilaterală laparoscopică. Pentru celelalte patru cazuri selecţionate au fost efectuate histerectomii totale laparoscopice pentru patologie benignă – fibrom uterin cu diverse complicaţii.
”Intervenţiile chirurgicale au decurs bine, fără complicaţii, pacientele fiind externate între 24-48 de ore de la momentul operator cu stare generală bună şi posibilitatea foarte rapidă de reintegrare socio-profesională. Suntem mândri de faptul că şi clinica noastră este în curs de aliniere la cele mai bune standarde de practică medicală şi chirurgicală şi putem oferi tratamentele corespunzătoare pentru pacientele care se adresează spitalului nostru, nemaifiind necesar, pentru acestea, să apeleze şi să călătorească la colegi din alte centre universitare”, a declarat prof. univ. dr. Furău Cristian, citat în comunicat.