Românii care stau la bloc au mai primit un an păsuire pentru montarea repartitoarelor. Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024, dar specialiştii atrag atenţia că va fi haos.
07 mart. 2024, 15:23
Sprijin financiar pentru românii cu venituri mici. Câţi bani vor primi pentru repartitoarele de căldură şi care este termenul limită pentru instalare
Repartitoarele de căldură, care devin obligatorii de la an la an, au iscat o mare discuție în societate, atât pro, cât și contra. Repartitoarele pot diminua factura la căldură, sunt obligatorii? Răspunsurile le oferă Radu Opaina, președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, la Dialogurile Puterii.
”Statul ar trebui să ne ofere soluții și să aplice soluții care să-l învețe pe om să fie cinstit, mai ales cu vecinul lui, mai ales în comunitatea din blocuri, pentru că a ne fura între noi unii pe alții înseamnă a ne distruge în timp, afirmă Radu Opaina. Cei care se încălzesc improvizat cu aragazul sau cu energie electrică fac igrasie, condens, mucegai. Apartamentele arată groaznic. Costurile care vor apărea într-un moment al vieții de la bloc ne vor pune la pământ. Dacă vor să și refacă clădirea sau să și mai repare clădirea pentru că a fost distrusă de acele repartitoare. Deci sunt fenomene care, vă spun eu, mă îngrozesc. Uitându mă la ele, văzând oamenii pasivi cum stau și tolerează autodistrugerea pentru că este o autodistrugere în timp. Și statul, pur și simplu, încurajează hoția.
În această situație, asociația de proprietari are o posibilitate enormă de a reacționa, de a interzice repartitoarele. Legal, se poate face acest lucru?
Categoric, da. Pentru asociația de proprietari, dacă citim legea, are rolul principal să protejeze clădirea și interesele proprietarilor. Văzând că repartitorul ăsta intră în bloc și creează probleme pe care le am discutat anterior la ei, au dreptul mai ales obligația să ia măsură de a le stopa. Este o măsură preventivă clară pentru a mă proteja pe mine și pe vecini, și clădirea, și proprietatea și tot ce ține de bunul mers al vieții noastre, cu căldura și cu pereții și cu tot. Interzicem și la revedere. S-a terminat.”
Opaină este susţinut şi de alţi specialişti. Dumitru Chisăliță, despre absența repartitoarelor de căldură: „Există oricând șansa ca tu să plătești energia vecinilor”
Dumitru Chisăliță, președintele
, a vorbit şi el despre prelungirea termenului de montare obligatorie a repartitoarelor de căldură, până la finalul acestui an, dar și despre soluția de compromis pe care o reprezintă aceste repartitoare în vederea măsurării și facturării energiei termice din sistemul centralizat.
”Trebuie să plecăm de la două elemente importante. În primul rând, este foarte importat să măsurăm ceea ce consumăm. Ori de câte ori nu măsurăm ceea ce consumăm, există posibilitatea, planează acea situație că, de fapt, am fost înșelați, că nu este ceva corect. Este absolut normal, corect ca ceea ce consumăm să fie măsurat.
Acum, având în vedere sistemele de termoficare construite în România, niște sisteme care sunt dezvoltate pe verticală, țevi de aducțiune a energie termice care trec dintr-un apartament în altul pe verticală, modalitatea de a măsura energia termică este destul de redusă”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la ”Totul despre bani”.
Citește și
Repartitoarele sunt o soluție de compromis pentru moștenirea sistemului termic. ”Nu am aceeași variantă pe care aș avea-o dacă aș avea o coloană de tur, pe hol, iar din această coloană mi-ar intra în fiecare apartament, așa cum se întâmplă cu gazul natural sau cu apa, câte un racord care să fie conectat la un sistem de măsurare performant încât oamenii să știe ce consumă.
Avem această metodă a repartitoarelor care reprezintă o soluție de compromis pentru acest sistem vertical. În momentul în care nu faci această măsurătoare, există oricând șansa ca tu să plătești energia vecinilor.
Ori, din acest punct de vedere, cred că este important ca nou să plătim ceea ce consumăm, iar elementele care se vehiculează, cum că aceste repartitoare viciază cantitatea de energie termică, nu sunt adevărate”, a mai spus Dumitru Chisăliță.
Președintele Asociației Energia Inteligentă a punctat că, deși ”nu este cel mai bun sistem de măsurare, nu este sistemul perfect, este ceea ce putem să folosim în cazul acestor tipuri de construcții, de sisteme pe care le-am moștenit dinainte de 1989”.
750 de lei pe cardurile românilor pentru repartitoarele de căldură chiar înainte de Paşte 2024. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la finalul anului trecut, legea care stabileşte măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar în 2024 pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică. Ajutorul va fi de maximum 750 de lei, acordat pe locuinţă sau gospodărie vulnerabilă.
Între timp, românii trebuie să fie atenţi deoarece banii de pe cardul de energie pot fi folosiți până la 1 martie 2024. El s-a acordat în 2 tranșe: una în februarie, alta în septembrie. Banii au fost destinați plății facturilor și achiziționării de lemn de foc. Unii dintre pensionari nu au cheltuit, încă, cea de-a doua tranșă de 700 de lei de pe cardul de energie. Ei nu trebuie, însă, să își facă griji dacă la 1 ianuarie au depășit plafonul de pensie de 2.000 lei.
Banii le rămân pe cardul de energie și pot fi folosiți până la 31 martie chiar dacă, azi, au o pensie de peste 2.000 lei și – practic – nu se mai încadrează la condițiile de acordare a ajutorului pentru energie.
Acest lucru este clar stipulat într-o Ordonanță de Urgență ce va fi curând adoptată: “Majorările de drepturi de natură socială prevăzute de art. 84 alin. (6) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (majorarea pensiei cu 13%), (…) nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie”.
Pensionarii care aveau între 1.800 și 2.000 de lei pensie înainte de 1 ianuarie 2024, au – astăzi – pensia peste 2.000 de lei. Cum decretul a fost semnat de președinte înainte de mărirea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, ar trebui ca beneficiarii să fie și pensionarii cărora aveau plafonul de până la 2.000 de lei și cărora le-a crescut pensia de la 1 ianuarie. Dar, asta se va vedea abia în aprilie.
În orice caz, vor primi un card de energie cu suma de 750 de lei și persoanele care au ieșit la pensie în perioada februarie 2023 – aprilie 2024 și care au pensie sub 2.000 de lei.
Banii sunt dați după ce a fost promulgată legea care stabileşte măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar, în 2024, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică.
Beneficiarii vor avea, astfel, un card de energie, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea parţială a cheltuielilor cu energia, precum şi pentru compensarea, începând cu data de 15 aprilie 2024, a costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice.
Trebuie spus că voucherul / cardul de energie poate fi consumat până la finalul anului 2024. „Deţinerea cardului de energie confirmă titularului calitatea de beneficiar al sprijinului pentru compensarea preţului la energie, respectiv pentru achitarea datoriilor curente şi sau restante la furnizorii de energie, sau, după caz, al sprijinului pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică”, se arată în proiectul de lege.
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a obține cardul
Pentru a beneficia de acest ajutor trebuie îndeplinite mai multe condiții. Sunt vizate următoarele categorii de români:
– Pensionarii cu vârsta de 60 de ani și peste, cu venituri lunare de până la 2.000 de lei;
– Pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, având aceeași limită de venit;
– Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare sub pragul de 2.000 de lei;
– Familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, conform
– Familiile și persoanele singure care primesc ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
750 de lei pentru montarea de repartitoare, lege promulgată de Iohannis în decembrie 2023
Pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare nominală de maximum 750 de lei, acordat pe locuinţă sau gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineţi pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului verbal de montare şi a facturii şi poate fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024, potrivit decretului semnat de Iohannis.
Deţinerea cardului de energie confirmă titularului calitatea de beneficiar al sprijinului pentru compensarea preţului la energie, respectiv pentru achitarea datoriilor curente şi sau restante la furnizorii de energie, sau, după caz, al sprijinului pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică. Nu are valoare nominală şi nu poate face obiectul tranzacţionării. Orice tentativă de tranzacţionare atrage după sine anularea cardului de energie, precum şi a dreptului de a deţine sume în mandat poştal pentru a compensa preţul la energie.