17.1 C
Județul Arad
1 iulie, 2025

Proteste spontane în Bucureşti şi în mai multe judeţe din ţară ale unor angajaţi ai ANAF şi ai Caselor Judeţene de Pensii, faţă de reducerea unor sporuri/ Şi angajaţii Ministerului Finanţelor protestează pe holurile instituţiei FOTO

30 iunie 2025, 14:48

Sute de angajaţi ai Ministerului Finanţelor şi ai administraţiilor judeţene ale ANAF au declanşat, luni, proteste spontane pe holurile sau în faţa instituţiilor, nemulţumiţi de intenţia Execuvtivului de a le tăia unele sporuri, cum ar fi cel de condiţii vătămătoare, ceea ce, potrivit declaraţiilor acetora, ar duce la diminuarea veniturilor cu aproximativ 700 de lei. Acestui protest s-au raliat şi angajaţi ai Caselor Judeţene de Pensii.

La ora transmiterii acestei ştiri, angajaţi ai Ministerului Finanţelor protestează pe holurile instituţiei, reclamând tăierea „inechitabilă” a sporurilor. În cursul dimineţii de luni, sute de angajaţi ai administraţiilor judeţene ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din Dolj, Cluj, Dâmboviţa, Prahova, Vâlcea, Iaşi, Arad, Buzău şi din Capitală au declanşat proteste spontane cerând „egalitate”.

”Vrem egalitate/ nu austeritate!”, „Ne cerem drepturile pentru munca depusă”, scrie pe pancartele pe care le poartă protestatarii.

„Colegii din Ministerul Finanţelor se strâng pe holuri, iar colegii din Bucureşti la sedii”, informează sindicatul Finanţe Sed Lex.

Potrivit sursei citate, sunt proteste ale unor angajaţi ANAF din Cluj, Argeş, Vaslui, Vrancea, Mureş, Hunedoara, Arad, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Prahova, Maramureş, Teleorman, Timişoara, Vâlcea.

„Se strâng tot mai mulţi colegi. Si vor fi si mai mulţi, nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de Guvern. În CSAT se discută azi: evaziunea fiscală, ameninţare şi risc la securitatea naţională!! Angajatii sistemului fiscal NU primesc spor de antenă!!”, susţine sindicatul Finanţe Sed Lex.

Potrivit sindicaliştilor, protestul este îndreptat faţă de „ameninţările Guvernului” de a le fi „încălcate drepturile câştigate”.

”Dacă sentimentul dreptăţii va lipsi, orice reformă nu va reuşi”, susţin sindicaliştii.

Protestelor angajaţilor din finanţe publice li s-au alăturat şi angajaţi ai unor Case judeţene de Pensii, Agenţii ale Forţei de Muncă şi ai AJPIS, instituţii din subordinea Ministerului Muncii. Aceştia afirmă că îşi cer drepturile pentru „munca depusă”.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, afiliată Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”, a anunţat, luni dimineaţă, că, pe fondul reducerilor salariale preconizate a fi adoptate, concomitent cu discutarea în şedinţa CSAT de luni a subiectului evaziunii fiscale ca ameninţare şi risc la adresa securităţii naţionale, salariaţii Ministerului Finanţelor, ANAF şi unităţi subordonate la nivel national protestează în fata instituţiilor pentru a atrage atenţia asupra mai multor aspecte.

Astfel, potrivit sindicaliştilor, sistemul fiscal din România duce „o lipsă acută de personal”, iar cel existent este „îmbătrânit”.

„Sistemul fiscal din România, în ciuda declaraţiilor publice, nu are un sistem informatic funcţional (zilnic una sau mai multe aplicaţii nu pot fi accesate), sistemul fiscal din România nu are o legislaţie coerentă în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la bugetul de stat, salarizarea în sistemul fiscal este total necorespunzătoare”, afirmă sindicalitştii.

Aceştia atrag atenţia că în sistem există „doar sporul de condiţii vătămătoare”, acordat în urma unor măsurători oficiale care „identifică factori de risc”.

„Nu se acordă spor de antenă!”, susţin sindicaliştii.

Potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, condiţiile în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea sunt „total improprii”, iar dotările cu materiale consumabile sunt, „de cele mai multe ori” suportate de către aceştia.

Protestatarii mai spun că prin tăierea sporului de condiţii vătămătoare, li s-ar reduce veniturile lunare cu aproximativ o zecime.

„Este nedrept ca politicienii care au condus guvernele în toţi aceşti ani, din laşitate, să arunce vina pe salariaţii sistemului fiscal fară să-şi asume lipsa de preocupare,

subfinanţarea sistemului şi incoerenta legislativă”, precizează preşedintele Vasile Marica, în comunicatul Federaţiei.

Salariaţii care protestează în stradă solicită condiţii de muncă decente, salarizare corespunzătoare importantei muncii, o grilă separată în viitoarea lege a salarizării,

statut al profesiei care să consacre funcţia specifică, cu drepturi şi obligaţii pentru angajaţii sistemului fiscal.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe a trimis solicitări preşedintelui Romaniei, primului-ministru, ministrului Finantelor şi preşedintilor partidelor din Coaliţie pentru ca reprezentanţi ai sindicaliştilor să se întţlnească şi să discute situaţia angajaţilor în ale căror atribuţii intră combaterea evaziunii fiscale, considerată ameninţare la adresa securităţii naţionale.

„Solicităm respect şi dialog! În lipsa acestora, protestele vor continua, mergând până la întreruperea activităţii”, mai avertizează sindicaliştii.

Angajaţii MF şi ANAF protestează faţă de intenţia actualei guvernări de a tăia sau reduce unele sporuri acordate personalului din sectorul bugetar, cum este cazul sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă sau a sporului de antenă.

Potrivit premierului Ilie Bolojan, toate sporurile vor fi evaluate în perioada următoare, iar acestea trebuie „legate de performanţă şi de realitate”.

Sursa: https://www.news.ro/social/proteste-spontane-bucuresti-multe-judete-tara-unor-angajati-anaf-caselor-judetene-pensii-fata-reducerea-unor-sporuri-angajatii-ministerului-finantelor-protesteaza-holurile-institutiei-foto-1922404830002025061422083163

Ultimă oră

Același autor