1.6 C
Județul Arad
7 decembrie, 2023

Prognoza meteo, 27 septembrie. Temperaturi generoase și cod galben de vânt puternic

Publicat la 27 septembrie 2023, 06:34

Toamna Sursa foto: Photo 45025260 © Subbotina | Dreamstime.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru miercuri, 27 septembrie. Ultimele zile ale lunii septembrie vor aduce condiții meteo predominant senine și temperaturi plăcute în întreaga țară. Cu excepția unor regiuni unde meterorologii au emis cod galben de vânt puternic.

Prognoza meteo.

a emis prognoza meteo pentru 27 septembrie. Ultimele zile ale lunii septembrie vor aduce condiții meteo predominant plăcute în întreaga țară.

Cerul va fi variabil, cu posibilitatea de înnorări la începutul intervalului în sud-vestul țării și în zonele montane, unde pot apărea izolat ploi de scurtă durată.

Prognoza meteo, 27 septembrie. Vreme de vară la sfârșit de septembrie

Vremea va rămâne predominant frumoasă și mai caldă decât de obicei pentru ultima decadă a lunii septembrie, cu temperaturi diurne în medie cu 5…8 grade Celsius peste valorile normale.

Astfel, temperaturile maxime vor oscila între 22 și 29 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime se vor situa între 9 și 17 grade Celsius, cu valori mai scăzute în depresiuni, coborând spre 3…4 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali.

În schimb, pe litoral, se vor înregistra temperaturi minime ușor mai ridicate.

Cerul va fi variabil, iar în primele ore ale zilei și spre sfârșitul intervalului se va forma izolat ceață și, posibil, în zone restrânse, nebulozitate joasă.

Vântul va sufla în general slab și moderat, cu unele ușoare intensificări sporadice în regiunile sudice și la nivel montan.

Cod galben de vânt puternic

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), marți și miercuri, 26 și 27 septembrie, a fost emisă o avertizare de cod galben de vânt puternic în 11 județe din sud-estul României. Este vorba de județele Tulcea, Constanța, Brăila,Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeș, Teleorman, Călărași și Dâmbovița.

Prognoza meteo pentru București

Vântul va sufla cu viteze de 55-65 km/h, iar pe litoralul românesc va depăși chiar și 70 km/h. „Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 55-65 km/h. Iar pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre rafalele vor depăși 70 km/h”, avertizează ANM.

În București, temperaturile maxime vor ajunge și la 30 de grade Celsius. Iar cele minime se vor situa în jurul valorilor de 14-17 grade Celsius. Avertizarea meteo este valabilă de marți, 26 septembrie, începând cu ora 10:00 până miercuri 27 septembrie 2023, la ora 21:00.

de cod galben de vânt puternic a venit la doar o zi de când mai multe județe din România au fost sub cod galben și portocaliu de ploi torențiale și vijelii. În perioada 24-25 septembrie, s-au înregistrat perioade cu rafale de vânt de până la 70 km/h, vijelii, descărcări electrice și grindină în mare parte din România.

În Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Olteniei vor fi perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 55…70 km/h şi pe alocuri grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 25…30 l/mp şi izolat de peste 40…50 l/mp. În judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj şi zona de munte a judeţului Hunedoara vor fi averse torenţiale, potrivit informațiilor ANM.

Temperaturi ridicate pentru luna septembrie

Potrivit experților ANM, prima lună de toamnă din acest an a început cu temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă. S-au înregistrat maxime de până la 34 de grade Celsius. Sunt temperaturi ce au atins un nou record.

Vremea a început să se strice în urmă cu doar câteva săptămâni. Astfel, se poate spune că românii au avut parte de o vară prelungită cu încă 3 săptămâni. Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, temperaturile vor continua să rămână ridicate până în jurul datei de 30 septembrie. Există posibilitatea de înregistrare a unui nou record din punct de vedere al fenomenelor meteo de instabilitate.

„Este posibil să consemnăm o lună septembrie 2023 printre cele mai călduroase luni septembrie din istoria măsurătorilor. În țara noastră, la acest moment, ne situăm ca fiind a doua perioadă cea mai caldă din istorie. Cu abatere termică pozitivă de 3,6°C Cea mai caldă lună istorie fiind până în prezent luna septembrie a anului 1994. Cu 4,2°C, iată la diferență de numai 0,6°C, susține Elena Mateescu.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/prognoza-meteo-27-septembrie-temperaturi-generoase-si-cod-galben-de-vant-puternic.html

Ultimă oră

Același autor