8.7 C
Județul Arad
18 octombrie, 2024

Primul test pentru securitatea Paris 2024 – debutul naţionalei olimpice de fotbal a Israelului

Franţa va desfăşura miercuri sute de ofiţeri de poliţie pentru a asigura securitatea meciului olimpic de fotbal masculin al Israelului împotriva Mali.

Debutul naţionalei Israelului este un prim test de securitate pentru organizatori înainte de ceremonia oficială de deschidere a Jocurilor.

Jocurile de vară din 2024 de la Paris au loc pe fondul unor preocupări pronunţate în materie de securitate şi al unor tensiuni geopolitice sporite, inclusiv în legătură cu războiul Israelului din Gaza. Concurenţii israelieni vor fi escortaţi de unităţi tactice de elită la şi de la evenimente şi vor beneficia de protecţie 24 de ore din 24 pe toată durata Jocurilor Olimpice, spun oficialii, citaţi de Inside the Games.

„Sistemele de protecţie pentru delegaţia israeliană, echipele lor, arbitrii, membrii comitetului olimpic, sunt toate în vigoare”, a declarat marţi ministrul de interne Gerald Darmanin pentru ziarul Le Parisien.

Darmanin a declarat miercuri că vor fi mobilizaţi 1.000 de membri ai personalului de securitate.

Acest număr este echivalent cu cel înregistrat în aprilie pentru meciul din Liga Campionilor dintre Paris St Germain şi Barcelona, care a avut loc tot pe Parc des Princes, din vestul Parisului.

Serviciul de securitate internă al Israelului, Shin Bet, va contribui la securitatea meciului, la care Darmanin urmează să participe împreună cu preşedintele israelian Isaac Herzog.

Bugetul Israelului pentru protejarea sportivilor săi şi a delegaţiei mai largi a crescut substanţial în comparaţie cu Jocurile de la Tokyo din 2021, a declarat un oficial israelian, citat de acceaşi sursă.

Comitetul Olimpic Palestinian a cerut săptămâna aceasta ca Israelul să fie exclus de la Jocuri într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach.

Scrisoarea acuză Israelul de încălcarea armistiţiului olimpic tradiţional, prin continuarea acţiunilor militare în Gaza.

Parlamentarii francezi de extremă stânga au îndemnat la proteste împotriva participării Israelului la Jocuri.

Ca răspuns la apelurile la boicot, preşedintele Comitetului Olimpic Israelian, Yael Arad, a declarat reporterilor la o conferinţă de presă înainte de a zbura spre Franţa că a fost o „victorie” faptul că cei 88 de sportivi au ajuns la Jocurile Olimpice.

Meciul Israel – Mali va oferi, de asemenea, o primă imagine a modului în care alţi concurenţi şi publicul larg răspund la participarea israeliană la jocuri.

Jocurile de la Paris 2024 vor avea loc la cinci decenii după ce militanţi palestinieni au ucis 11 sportivi israelieni la Jocurile Olimpice de la München din 1972.

Marţi, la sediul lor de antrenament din Croissy, la aproximativ 20 de kilometri vest de Paris, jucătorii israelieni au încercat să pară relaxaţi, dar în aer se simţea o oarecare tensiune.

Responsabilii media au strigat „doar fotbal” atunci când reporterii au încercat să pună întrebări despre contextul politic. Când au fost întrebaţi despre securitate, trei dintre jucători au repetat că se simt confortabil, pregătiţi şi pur şi simplu încântaţi să se afle la Paris.

Fiind o fostă colonie franceză, în Franţa există o diasporă numeroasă din Mali şi, indiferent dacă există sau nu ostilitate faţă de Israel, este probabil ca aceştia să vină în forţă, aşa cum au făcut-o la un meci amical de dinaintea turneului, la periferia Parisului, la începutul acestei săptămâni.

Înainte de campania sa militară din Gaza, Israelul a căutat legături mai strânse în Africa. Premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu înalţi oficiali malieni în 2019, sperând să normalizeze relaţiile.

Mali, un stat majoritar musulman, a rupt legăturile cu Israelul în 1973, după războiul Yom Kippur. Guvernul malian, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2021, şi-a exprimat în mod repetat sprijinul faţă de palestinieni şi a condamnat acţiunile Israelului în Gaza.

Mali are însă propriile sale preocupări fotbalistice. Mai mulţi jucători importanţi s-au retras înainte de Jocurile Olimpice, denunţând proasta gestionare a federaţiei maliene de fotbal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 16:09

astăzi, 16:04

astăzi, 16:00

astăzi, 14:00

astăzi, 12:31

ieri, 21:51

astăzi, 14:11

astăzi, 13:25

astăzi, 12:18

Sursa: https://www.mediafax.ro/sport/primul-test-pentru-securitatea-paris-2024-debutul-nationalei-olimpice-de-fotbal-a-israelului-22442829

Ultimă oră

Același autor