23.3 C
Județul Arad
21 iunie, 2024

Patruzeci de pompieri şi mai multe autospeciale au plecat în Franţa pentru a acţiona în cazul producerii unor incendii de pădure – FOTO

duminică, 12:11

Patruzeci de pompieri şi mai multe autospeciale au plecat duminică, în Franţa, pentru a acţiona în cazul producerii unor incendii de pădure, iar misiunea acestora se va încheia în data de 16 august, când vor fi înlocuiţi de alţi 40 de pompieri.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat, printr-un comunicat, că în perioada 30 iulie – 02 septembrie 2023, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, participă cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziţionare, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor franceze în gestionarea acestui tip de risc.

“Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante. Activarea si operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Franţei, în locaţiile stabilite de partenerii francezi”, se arată în comunicat.

IGSU a menţionat că primul contingent, care însumează 40 de pompieri şi trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), o cisternă (30.000 l), o autospecială cu capacitate mare (10.000 l), un microbuz transport personal şi un autocar, a început deplasarea duminică, pe ruta Arad-Nădlac-Budapesta-Geneva-Marsilia.

Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 august, urmând ca alţi 40 de pompieri să înlocuiască personalul din Marsilia.

IGSU a explicat că programul de asistenţă este finanţat de UE şi a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunităţile franceze, după incendiile înregistrate anul trecut. Acesta se regăseşte în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei şi reuneşte echipaje operative de stingere din România, Polonia, Slovenia şi Austria.

“Pe baza programului pilot de pre-poziţionare organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO) în 2022 în Republica Elenă şi disponibilităţii declarate de DG ECHO de a sprijini şi în 2023 pre-poziţionarea de module specializate de stins incendii de pădure în ţările afectate în trecut de incendii în perioada de vară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit, în data de 09.06.2023, solicitarea autorităţilor franceze de a pre-poziţiona module specializate în stingerea incendiilor de pădure în lunile iulie şi august ale acestui an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS”, a mai transmis IGSU.

În vara anului 2022, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, în sprijinul autorităţilor franceze şi protecţia comunităţilor afectate.

Astfel, timp de o săptămână (11-19 august 2022), un modul de intervenţie specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost dislocat în Franţa pentru susţinerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.

Sursa: https://www.news.ro/social/patruzeci-de-pompieri-si-mai-multe-autospeciale-au-plecat-in-franta-pentru-a-actiona-in-cazul-producerii-unor-incendii-de-padure-foto-1922401130092023071221270014

Ultimă oră

Același autor