19.9 C
Județul Arad
12 iunie, 2024

Numeroase grupuri de pelerini se îndreaptă spre Şumuleu Ciuc ca să participe la procesiunea de Rusaliile catolice

Din articol

Expresul de Şumuleu, trenul cu pelerini maghiari care vin de Rusaliile Catolice la Şumuleu Ciuc, a intrat în România și a fost întâmpinat de localnici în gara din Arad. Sute de mii de persoane din toată lumea sunt așteptate să participe duminică la pelerinajul catolic din Harghita, considerat cel mai mare din Europa Centrală.

Király Árpád, protopop Romano-Catolic din Arad: „Este foarte important să știm că toți suntem pelerini pe acest pământ și așa cum am reușit să întâmpinăm, să ne rugăm împreună, să fim în rugăciune și în credință, așa ne va ocroti Sfânta Fecioară Maria.”

Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați la Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc. Unii dintre pelerini au plecat de acasă de câteva săptămâni şi au parcurs peste o mie de kilometri, pe Via Mariae, un drum spiritual care începe în Mariazell, Austria, şi trasează o cruce pe harta Europei Centrale, având ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice din Harghita.

Tot pe jos vin şi mulţi pelerini din judeţul Harghita, care înfruntă oboseala pentru a se ruga împreună cu alţi credincioşi, pentru binele lor şi al familiilor lor.

La fel ca şi în alţi ani, aproximativ 2.000 de pelerini vin din Ungaria cu trenuri turistice, puse în circulaţie cu această ocazie de căile ferate maghiare, ei fiind întâmpinaţi cu muzică de fanfară în unele localităţi de pe traseu în care maghiarii sunt majoritari.

Respectând tradiţia de secole, o parte dintre credincioşii care vin la pelerinaj se opresc mai întâi la catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, iar alţii au stat toată noaptea în lăcaşul de cult, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Totodată, o parte dintre pelerini merg spre altarul în aer liber pe un drum abrupt, denumit „Drumul Crucii”, pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota. La fel ca în ultimii ani, la evenimentul religios sunt aşteptaţi să participe şi mai mulţi oficiali de la Budapesta, toţi având calitatea de pelerini.

De la primele orele ale dimineţii, străzile din Miercurea-Ciuc au început să se aglomereze, autoturismele şi autocarele cu care vin pelerinii fiind parcate în locuri special indicate de organizatori, în zonele periferice ale oraşului.

De asemenea, grupuri de pelerini, purtând steaguri religioase, se îndreaptă spre Şumuleu Ciuc rostind rugăciuni şi interpretând cântece bisericeşti. Totodată, circulaţia pe mai multe străzi din municipiu aflate în apropierea locului de desfăşurare a procesiunii a fost interzisă încă de vineri după-amiază, pentru ca pelerinii să poată merge liniştiţi către dealul Şumuleu.

Sute de jandarmi, poliţişti şi pompieri, precum şi zeci de echipaje de ambulanţă, dar şi salvamontişti şi voluntari de Cruce Roşie sunt mobilizaţi pentru buna desfăşurare a evenimentului, în zonă fiind amplasate mai multe puncte de acordare a asistenţei medicale de urgenţă celor care au probleme de sănătate.

Programul procesiunii

Potrivit programului făcut public de organizatori, procesiunea către altarul în aer liber, situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, va porni la 10,30 din faţa bisericii franciscane, fiind condusă de un sobor de preoţi, care vor purta, împreună cu mai mulţi tineri merituoşi, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului.

Slujba religioasă va începe la 12,30 şi va fi oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs, Felföldi László, moto-ul evenimentului fiind ‘Reînnoiţi-vă!”.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o tradiţie de peste 450 de ani şi are legătură cu un eveniment istoric din anul 1576, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin religia unitariană.

Oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni de la Şumuleu Ciuc au reuşit să se opună şi să-şi păstreze credinţa strămoşească. De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc şi participă la slujba în aer liber care se oficiază de la un altar situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/numeroase-grupuri-de-pelerini-se-indreapta-spre-sumuleu-ciuc-ca-sa-participe-la-procesiunea-de-rusaliile-catolice-2796163

Ultimă oră

Același autor