2 C
Județul Arad
12 decembrie, 2024

Ministrul Sănătății speră că Spitalul nr. 2 din Vaslui va fi finalizat până în 2026

De către

15 martie 2023

Semnarea contractelor pentru cele 27 de spitale care urmează să primească finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Rezilienţă (PNRR), printre care și Spitalul nr. 2 Vaslui, va începe luna aceasta, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a mai spus că „speră” ca „a doua parte a anului 2026 să ne găsească cu toate aceste obiective realizate”.

Lista celor 27 de spitale care ar urma să primească finanțare în valoare totală de 2,2 miliarde de euro prin PNRR și printre care se găsește, pe o poziție fruntașă, și Spitalul nr. 2 Vaslui, a fost aprobată de Guvern pe 22 februarie. Lista cuprinde spitale noi care vor fi construite în întregime, corpuri noi de clădiri, precum și reabilitarea unor spitale sau corpuri de spital deja existente. Prin această investiție se va asigura inclusiv dotarea spitalelor sau a unităților sanitare nou construite cu aparatură medicală și sisteme performante de digitalizare pentru realizarea fișei de observație electronică a pacienților, a precizat Ministerul Sănătății.

„În această lună începem să semnăm toate contractele pentru cele 27 de obiective incluse în PNRR – mă refer la cele de asistenţă medicală spitalicească. Lista este cunoscută, a fost aprobată de Guvernul României pe baza unor criterii care au fost transparente. Contractele de finanţare vor prevedea, după caz, proiectarea şi construcţia. Sunt unii la care proiectul există deja şi acolo el practic o să fie doar construcţia sau dotarea acestor unităţi spitaliceşti”, a declarat Alexandru Rafila.

„Îmi doresc ca a doua parte a anului 2026 să ne găsească cu toate aceste obiective realizate. Sigur că depinde foarte mult şi de aplicant ca să aibă succes”, a mai spus ministrul Sănătății.

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) va coordona împreună cu Ministerul Sănătății construirea celor 3 spitale regionale și a 3 dintre cele 27 de obiective spitalicești din PNRR, urmând ca restul de 24 de proiecte să fie coordonate de către beneficiar împreună cu Compania Națională de Investiții sau cu un alt operator care va câștiga licitația, a explicat Alexandru Rafila: „Fiecare dintre beneficiari semnează un contract de finanţare cu noi. Unii au deja proiectul tehnic şi atunci licitează doar construcţia, alţii nu au proiectul tehnic şi atunci licitează proiectul tehnic şi construcţia. Sunt anumite proiecte care se desfăşoară deja prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, care este un operator public. Sunt proceduri de achiziţie publică care trebuie să fie transparente, mai ales că discutăm despre bani europeni.”

„O parte dintre aceste proiecte sunt deja în procedură avansată, iar în aceste cazuri, acolo unde construcția a început deja, banii vor fi, practic, recuperați din PNRR”, a mai precizat Rafila.

Spitalul nr. 2 Vaslui va avea un număr 248 de paturi, din care 97 vor fi noi. Din totalul paturilor noi, 28 sunt pentru spitalizare de zi, adulți si copii, alte 16 paturi sunt pentru paliație; iar 53 de paturi sunt pentru spitalizare continuă pe cele 3 secții: Psihiatrie, Cronici și Boli infecțioase. Proiectul urmează să fie dezvoltat în curtea Spitalului nr.2 Vaslui, unde vor fi construite două corpuri noi de clădiri. Spitalul va avea o suprafață nou construită de 6.528,01 mp și cu o suprafață desfășurată totală de 36.303,01 mp.

Lista celor 27 de spitale care urmează să primească finanțare prin PNRR:

1. Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

2. Construire secții la Spitalul nr. 2 din Vaslui.

3. Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi.

4. Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău.

5. Spital județean de Urgență Giurgiu – spital nou etapa I (secțiile oncologie și neurologie).

6. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de onologie și inființare compartiment cardiologie intervențională.

7. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi PneumoftiziologieBraşov – un nou corp de clădiri.

8. Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei, Constanţa.

9. Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, județul Neamț, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare.

10. Construire și dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie, Oradea.

11. Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalui Municipal Dr. Teodor Andrei din Lugoj.

12. Institutul Regional de Oncologie Timișoara.

13. Construcție nouă: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof.Dr.C.C. Iliescu, București.

14. Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Balotești – modernizarea infrastructurii.

15. Extinderea aripilor A1, A4 ale Spitalului Universitar de Urgență București cu regim de înălțime P+6E, amenajări parcări exterioare.

16. Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

17. Realizare pavilion nou-bloc chirurgical politraumă din cazarma 1044 Sibiu.

18. Lucrări de investiții și intervenții în cazarma 705, Pitești.

19. Construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, Arad – unități noi.

20. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă.

21. Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

22. Pavilion de medicină operațională-politraumă în cazarmă 1053 Craiova.

23. Policlinica municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou.

24. Laborator de radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești.

25. Realizare pavilion nou medicină operațională politraumă D=P=4E, drum acces și rețele în cazarma 646, Brașov.

26. Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti – spital nou.

27. Construire centru de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, București.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2023/03/ministrul-sanatatii-spera-ca-spitalul-nr-2-din-vaslui-va-fi-finalizat-pana-in-2026/

Ultimă oră

Același autor