O echipă de experți în fiscalitate, coordonată de avocatul Gabriel Biriș a prezentat vineri premierului Ciolacu și Guvernatorului Isărescu o analiză a repetatelor modificări ale Codului Fiscal dar și impactul acestora în societate.
15 sept. 2023, 10:52
„Împreună ne-am asumat și stabilitatea României, ne vom asuma în Parlament pachetul de reduceri ale cheltuielilor și o adevărată reformă fiscală a României”, a spus vineri premierul Ciolacu la sediul BNR.
Principalele declaraţii ale premierului Ciolacu
„Nu pot însă să îmi asum un singur lucru: să las România înafara Europei. Acest lucru eu nu pot să mi-l asum. Nu avem altă cale decât în interiorul UE.
Am ținut să vin aici la această dezbatere aici la Banca Națională, nu la dezbateri televizate meschine. Am văzut una din concluziile studiului: că în ultimii ani s-au făcut 500 de schimbări ale Codului Fiscal. Este evident că legislația noastră fiscală este o adevărată strecurătoare. Nu putem să fim o țară paradis fiscal dar cu cheltuieli de stat social.
A fost menținute facilități pentru anumite categorii de contribuabili care câștigă foarte mult. Așa ceva nu mai poate continua!
Vom susține și proteja startupurile.
Ce nu vom tolera este șmecheria: banii făcuti de un angajat cu un computer care emite facturi. Nu vom mai permite optimizările fiscale. Nu putem accepta că doar cei mici și fraieri vor plati taxe”, a declarat Ciolacu, dupăm ce specialiştii BNR i-au prezentat o analiză a sistemului fiscal românesc.
„Practic, dupa 7 ani și jumătate s-a ajuns ca doar 47,6 % din alineatele Noului Cod Fiscal să rămână în forma inițială. Mai mult, cele mai importante modificări au fost aduse în perioada 2017 – 2019, de chiar autorii Noului Cod Fiscal, ceea ce este cel puțin nepotrivit și arată o anume superficialitate în redactarea noului Cod Fiscal”, se arată în analiză.
Acest studiu a fost realizat în perioada martie – iunie 2023 de o echipa formata din fondatorii Tax Institute – Gabriel Biriș (avocat), Ruxandra Jianu (consultant fiscal), Ana Bobirca (conferențiar univ. dr., ASE), împreună cu Roxana Voicu-Dorobanțu (conferențiar univ. dr., ASE), Paul Chichernea (avocat, consultant fiscal), Filip Cucu (consultant fiscal).
Autorii țin să mulțumească lui Valentin Lazea (economist-șef, Banca Naționala a României), Delia Catarama (conferențar univ. dr., ASE, consultant fiscal ș\ Tax Partner – Viboal), Dan Manolescu (Președinte, Camera Consultanților Fiscali), Gabriel Sincu (Managing Partner, TMF Group) și lui Niculai Sichin (Head of Tax, OMV Petrom) pentru amabilitatea de a revizui acest studiu și pentru calitatea comentariilor trimise.