18.8 C
Județul Arad
27 iulie, 2024

Istoria se repetă la Arad. PNL a câştigat 55 de primării din 78, la fel ca în 2020

10.06.2024 17:44

10.06.2024 17:29

foto: Marian Buga via Agerpres

PNL a câştigat 55 de primării din cele 78, scor „la indigo” ca în urmă cu 4 ani.

PNL a câştigat 55 de primării din cele 78 din judeţul Arad, la fel ca în 2020, conform numărătorii voturilor făcute de partid, inclusiv primăria municipiului, dar a câştigat şi preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ), informează Agerpres. Pe de altă parte, a obţinut rezultate mai slabe la unele consilii locale, printre care Consiliul Local Municipal Arad, ceea ce va impune crearea de alianţe pentru majorităţi.

Rezultatele nu sunt confirmate oficial

Conducerea PNL Arad a prezentat, luni, rezultatele preliminare ale alegerilor într-o conferință de presă, menționând că datele sunt procesate intern și așteaptă confirmarea oficială. Președintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă, a declarat că liberalii au obținut peste 50% din voturi în județ la alegerile europene.

La alegerile locale, PNL a câștigat 55 din cele 78 de primării, inclusiv primăria municipiului Arad, alte șase orașe și 48 de comune, conform lui Falcă. În detaliu, PSD a obținut două orașe și 14 comune, UDMR a câștigat cinci primării, iar AUR și REPER au obținut câte o primărie fiecare.

Comparativ cu alegerile locale precedente, PNL a menținut același număr de primării, însă a avut rezultate mai bune la consiliile locale și la cel județean. Rezultatele oficiale sunt așteptate pentru confirmarea acestor date.

„Suntem câştigători, dar nu suntem câştigători aşa cum ne-am fi dorit, de aceea trebuie să se lucreze la majorităţi, lucrurile în administraţie vor fi mai complicate”, a spus Falcă.

Liberalii nu au putut preciza deocamdată câte mandate vor avea în Consiliul Local Municipal Arad şi în Consiliul Judeţean, spunând că depinde de redistribuire. În municipiu, însă, ei au aproximativ 22% din voturile politice, la fel ca PSD şi uşor peste Dreapta Unită (circa 20%).

Referitor la rezultatele mai slabe la votul politic pentru consilii, preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, prim-vicepreşedinte PNL Arad, le-a reproşat unor primari că „s-au asociat prea puţin cu partidul” în campania electorală şi ar fi fost prea preocupaţi „să se salveze doar pe ei”, nu să atragă voturi şi pentru partid.

Cum arată clasamentul

Președintele PNL Arad, europarlamentarul Gheorghe Falcă, a precizat că primarul Aradului, Călin Bibarț, a câștigat un nou mandat cu aproximativ 15.000 de voturi, conform numărătorii paralele efectuate de PNL. Următorul clasat, Adrian Wiener, a obținut 12.400 de voturi, potrivit aceleași surse. „Din nou, PNL a câştigat Aradul, este o victorie muncită, meritată (…). Personal, mi-aş fi dorit rezultate mai bune, cu majoritate în Consiliul Judeţean. Din 2004 şi până acum, de 20 de ani, PNL a câştigat de fiecare dată în judeţ şi se produce, vrei nu vrei, o erodare. E greu să ajungi pe primul loc, dar e şi mai greu să te menţii acolo, mai ales după 20 de ani”, a spus Cionca, şi el câştigătorul unui nou mandat, conform rezultatelor prezentate de PNL.

Cionca a spus că a observat o diferenţă majoră la votul politic şi cel administrativ, în unele cazuri, pentru că unii liberali care au obţinut 80 – 90% din voturi pentru primării nu au reuşit să obţină şi majorităţi în consiliile locale.

10 iun 2024, 18:21

Sursa: https://www.dcnews.ro/istoria-se-repeta-la-arad-pnl-a-castigat-55-de-primarii-din-78-la-fel-ca-in-2020_962163.html

Ultimă oră

Același autor