18.8 C
Județul Arad
27 iulie, 2024

Fotovoltaice pe bloc. Adrian Vintilă (FEL România) explică pașii pe care trebuie să-i urmeze asociațiile de locatari /video

14.05.2024 11:34

14.05.2024 10:57

Sursă foto: Freepik – https://www.freepik.com/

Adrian Vintilă, specialist în energie și board advisor Future Energy Leaders (FEL) România, a fost invitat în platoul DC News pentru a vorbi, printre altele, despre pașii pe care îi pot urma asociațiile de locatari, în vederea instalării panourilor fotovoltaice.

Întrebat ce posibilități au românii care locuiesc la bloc pentru a-și instala panouri solare, acesta a răspuns:

„În acest moment, cea mai ușoară cale de a deveni prosumator la bloc este prin asociația de proprietari. Practic, se instalează panouri fotovoltaice pe acoperișul blocului, o suprafață neutilizată, acoperindu-se consumul comun al blocului – vorbim despre iluminatul scării, lift sau poate chiar o stație de încărcare a mașinilor electrice.

Legislația e destul de simplă aici. Trebuie un acord al tuturor proprietarilor, iar asociația de proprietari contactează mai departe o firmă specializată, se instalează panourile pe acoperiș, se obține certificatul de racordare, iar apoi se încheie contractul de prosumator cu orice furnizor care deține licență de furnizare din România.

Întrebarea care mi se pune cel mai des e ce beneficii au locatarii de apartament dacă sunt puse panouri pentru scările de bloc (n.r. adică pentru toți locatarii, în cazul consumului comun al scării de bloc). Răspunsul e că scade factura de energie electrică a asociației. Practic, la întreținere o să plătim mai puțin. Acum depinde și ce tip de bloc avem, pentru că dacă iluminatul funcționează doar noaptea, pentru că ziua sunt suficiente ferestre, nu există nici lift, atunci nu e consumul atât de mare și trebuie să fim atenți inclusiv la câte panouri punem. În 48 de zile de când asociația de locatari își dă acordul, blocul devine prosumator”.

Creștere de 120 de ori a numărului prosumatorilor, în doar patru ani

Tot mai mulți români optează pentru independență energetică prin instalarea de panouri fotovoltaice, reflectând o tendință semnificativă spre energie verde și sustenabilă. România a depășit pragul de 110.000 de prosumatori la sfârșitul anului 2023, marcând o creștere de peste 120 de ori în doar patru ani . Această explozie a numărului de prosumatori vine însă cu provocări notabile pentru infrastructura energetică a țării.

În 2019, mai puțin de 1.000 de români și companii aveau montate panouri fotovoltaice. Până la sfârșitul lui 2023, acest număr a crescut spectaculos la peste 110.000 de prosumatori, echivalentul puterii instalate a reactoarelor nucleare de la Cernavodă . Dintre aceștia, 86% sunt persoane fizice, în timp ce restul de 14% sunt firme care au instalat panouri fotovoltaice pe clădiri sau hale industriale.

Creșterea rapidă a numărului de prosumatori pune presiune pe rețelele de distribuție, care sunt adesea învechite și nepregătite să gestioneze eficient cantitățile mari de energie verde. Experții subliniază necesitatea accelerării investițiilor în întărirea și modernizarea rețelelor de distribuție pentru a facilita integrarea energiei regenerabile. Este esențial ca infrastructura energetică să țină pasul cu cererea și oferta crescândă de energie solară, asigurând astfel o distribuție eficientă și stabilă.

Ilfov este județul cu cei mai mulți prosumatori, numărând peste 8.500 de instalații fotovoltaice, cu o capacitate totală de 111 MW. Vestul țării urmează îndeaproape, cu județele Timiș, Bihor și Arad în top. Dolj și Argeș completează lista regiunilor cu un număr semnificativ de prosumatori. În Capitală, numărul prosumatorilor a ajuns la 3.490, demonstrând un interes crescut și în mediul urban mare.

Niciun județ din România nu este complet lipsit de prosumatori, însă există variații notabile în distribuția acestora. Județele cu cei mai puțini prosumatori sunt Brăila, cu 993 de prosumatori, urmat de Caraș-Severin și Botoșani.

14 mai 2024, 10:57

Sursa: https://www.dcnews.ro/fotovoltaice-pe-bloc-adrian-vintila-fel-romania-explica-pasii-pe-care-trebuie-sa-i-urmeze-asociatiile-de-locatari_958905.html

Ultimă oră

Același autor