0.5 C
Județul Arad
5 decembrie, 2023

Fenomen meteo spectaculos, pe cerul României. Elena Mateescu, ANM: „Sunt nori de tip sertar”. Ce prevestesc – Foto/Video

04 sep 2023, 20:13

Un arc spectaculos de nori a fost observat pe cerul României, iar Elena Mateescu a explicat acest fenomen.

Un arc spectaculos de nori a putut fi observat de localnici pe cer, în Arad. Elena Mateescu, director ANM, a explicat, într-o intervenție la Antena 3 CNN, acest fenomen şi efectele sale asupra vremii în perioada următoare.

„Sunt nori de furtună, nori cumulonimbus, care în traducere ar însemna nori de tip sertar, care se dezvoltă atunci când se face schimbul de masă de aer cald și rece, pentru că aerul cald în față are o mișcare ascendentă lentă, fiind înlocuit de aerul rece care se prăbușește în spatele benzii formate pe cer.

Sigur că această bandă, așa cum spuneam, reprezintă practic zona de contact dintre mișcarea ascendentă a aerului cald și cea descendentă din spate a aerului rece. Sunt prevestitori de furtună și sunt asociați cu fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată.

Într-adevăr, sunt spectaculoși, având în vedere modul de producere, practic geneza lor și modul cum aerul cald este înlocuit de aerul rece și practic prăbușirea care determină acea bandă formată pe cer”, a explicat Elena Mateescu.

Cum va fi vremea în zilele următoare

Totodată, directorul ANM a spus și cum va fi vremea în zilele ce urmează.

„În special intensificările de vânt vor fi de interes pentru că începând din această seară, de la ora 21:00 până mâine la 10, vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben pentru partea de nord-est a Munteniei, sud-vestul Moldovei, zona Carpaților de Curbură, precum și zona litoralului, acolo unde rafalele vor fi cuprinse între 50-5 65km/h.

Nu excludem ca pe parcursul zilei de azi să avem intensificări de scurtă durată și în partea de vest-sud-est a țării, cu viteze de 40-50km/h iar mâine, în special în sud-est.

Din punctul de vedere al precipitațiilor, atât ca și arie, cât și a cantităților, mâine vremea se va ameliora. Rămân de interes valorile regimului de temperaturi, mâine între 21 până la 30°.

Miercuri contăm pe același interval 23-30, pentru ca începând din a doua parte a săptămânii vom avea chiar ușor peste 30-31, în special în zona de sud-sud-est a țării”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

04 sep 2023, 21:57

Sursa: https://www.dcnews.ro/fenomen-meteo-spectaculos-pe-cerul-romaniei-elena-mateescu-anm-sunt-nori-de-tip-sertar-ce-prevestesc-foto-video_928955.html

Ultimă oră

Același autor