2.2 C
Județul Arad
12 decembrie, 2024

Facturi cu 90% mai mici la încălzire pentru mii de români. Soluţia salvatoare prin care oamenii devin independenţi energetic

Facturi cu 90% mai mici la încălzire, pentru mii de români – cel puţin asta promit autorităţile, după ce pare că au găsit soluţia salvatoare prin care oamenii dintr-o comună să devină independenţi energetic.

Sursa foto: Profimedia Images

O comună din Arad este pe cale să devină independentă energetic cu ajutorul

Este prima din țară care va folosi un sistem integrat de producere a energiei termice pe bază de biogaz.

Costurile pentru încălzirea locuinţelor vor scădea astfel cu 90%, spun autorităţile, iar proiectul este salvator pentru cultivatorii de legume care au cheltuieli uriaşe pentru încălzirea solariilor.

În comuna Seleuş, din Arad, denumită „grânarul” județului, trăiesc aproximativ 3.000 de oameni, iar cei mai mulţi îşi câştiga existenţa din cultivarea legumelor.

Citeşte şi :

În zonă nu este gaz, iar localnicii îşi încălzeau solariile cu lemne sau energie electrică.

Odată cu majorarea preţurilor la curent, agricultorii nu au mai putut face faţă costurilor uriaşe.

Autorităţile locale au găsit însă o soluţie salvatoare. Este vorba despre un proiect care prevede realizarea unui sistem integrat de producere a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă, biogaz la nivelul întregii comune Seleuș.

Este singura comună din ţară care va avea un astfel de sistem care se regăseşte doar în spaţiul privat.

„Biomasa va funcţiona cu tocătura de lemn, chiar şi de slabă valoare şi cu resturile vegetale din solarii, iar la biogaz pe masa verde, asta e reţeta.

Încălzirea, în casele oamenilor, sper să nu fie mai mult de 200 de lei pe lună sau chiar deloc, pentru că vom vinde energia electrică şi vom acoperi cheltuielile”, spune Cristian Branc, primarul din Seleus.

Şapte ani a durat realizarea proiectului a căruit valoare ajunge la 8,6 milioane de euro.

Investiţia va aduce la bugetul Comunei Seleuș până la cinci milioane de euro, din vânzarea energiei electrice, și va genera 3 MWh de energie termică pentru încălzirea locuințelor și apă caldă.

Proiectul ar trebui să fie funcţional în cel mult un an de zile. Totodată, autorităţile locale vor să construiască şi un parc acvativ cu apa termală obţinută din biomasă.

Au început să apară

prin care românii îşi pot lua banii înapoi de la furnizori. O parte dintre români îşi pot primi banii înapoi plătiţi anul trecut. Condiţia este, însă, să fi consumat în 2022 mai puţin decât în 2021, adică acea cantitate de kilowaţi estimată.

Anul trecut, clienții casnici au avut în factură unul dintre două plafoane de preț: 68 de bani/kWh dacă media consumului lunar a fost de până la 100 kWh în anul precedent, 80 de bani/kWh dacă a consumat între 100 și 300 kWh.

Ulterior, din septembrie, a mai intrat în vigoare o reglementare suplimentară. S-a pus plafon de preț de 80 de bani/kWh pentru consumul lunar mediu al anului precedent cuprins între 100 și 300 kWh pentru primii 255 kWh; maximum 1,3 lei/kWh pentru diferența de consum de până la 300 kWh.

În plus, s-a pus plafon de 1,3 lei pentru cei care consumă mai mult de 300 kWh lunar.

Care este valabilitatea cardului de energie

Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

– Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

– Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Aşadar, pentru prima tranşă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie, plata facturii trebuie făcută până pe 30 iunie 2023.

Vezi şi:

Sursa: https://www.antena3.ro/emisiuni/romania-inteligenta/facturi-90-la-suta-mai-mici-incalzire-mii-romani-solutie-salvatoare-667675.html

Ultimă oră

Același autor