16.1 C
Județul Arad
11 iunie, 2023

Doctor în Finanțe rectorul UVT anunță că România concurează cu cvasi-paradisurile fiscale

11:56, 27 octombrie 2019

“Datele publice demonstrează fără dubii că fiscalitatea din România, în perioada Dragnea-Dăncilă, a fost în starea cea mai proastă din Europa și cea mai instabilă din lumea civilizată. Toate modificările fiscale ce au fost aduse s-au efectuat într-o manieră decuplată de la realitățile și nevoile economiei”, remarcă Rectorul UVT, economistul Marilen Pirtea, vicepreședintele Camerei Deputaților.

Pirtea anunță că România concurează pentru ultimul loc cu Irlanda, cvasi-paradis fiscal.

La sfârșitul a aproape 3 ani de guvernare haotică a PSD, starea finanțelor publice este critică, mai ales prin efectul celor patru deficiențe de sistem, care au indus turbulențe fiscale:

1. Colectare foarte, foarte slabă, cu o ponderea a impozitelor și taxelor (inclusiv contribuții sociale) în PIB de doar 25%. Suntem pe penultimul loc în Uniunea Europeană, înaintea Irlandei (care este însă un cvasiparadis fiscal).

Bulgaria spre exemplu ajunge la 30% colectare din PIB a impozitelor și taxelor (inclusiv contribuții sociale), Polonia 34%, Cehia ajunge la 35% din PIB, Ungaria la 38%, Croația la 38%.

Pentru fiecare punct procentual din PIB pe care îl colectăm suplimentar, discutăm despre un plus de venituri bugetare de 10 miliarde lei. Așadar, cu o colectare de 30% din PIB pe venituri fiscale (inclusiv contribuții sociale), echivalând cu un plus de 50 de miliarde de lei în plus, am rezolva absolut toate constrângerile bugetare prezente.

2. Ponderea cheltuielilor cu salariile și pensiile în venituri fiscale a ajuns la 82%, cea mai ridicată pondere din 2009, când deja eram în criză.

Este absolut necesară creșterea eficienței colectării, în primul rând printr-o eficientizare si profesionalizare a colectării. Prin oameni profesioniști și prin informatizarea ANAF, pot fi crescute veniturile cu cinci puncte procentuale din PIB, în următorul ciclu electoral, adică până în 2024.

3. Construcția bugetară nu a pus accentul pe investiții, cheltuielile de capital, adică investițiile, fiind prevăzute în bugetul realizat până acum de Dragnea și Vâlcov la doar 2,5% puncte procentuale în PIB.

4. Lipsa predictibilității legislative, mai ales pe parcursul ultimilor 3 ani, când PSD a provocat o adevarată catastrofă legislativă în toate domeniile, în cel economic cu prediclecție (cazul OUG 114 este relevant aici).

„Viitoarea guvernare va intra în logica recuperării acestor dezechilibre și, cu răbdare și perseverență, va readuce fiscalitatea în tendință ascendentă”, conchide deputatul liberal Marilen Pirtea.

Sursa: https://www.curentul.info/economic-financiar/doctor-in-finante-rectorul-uvt-anunta-ca-romania-concureaza-cu-cvasi-paradisurile-fiscale/

Ultimă oră

Același autor