21.7 C
Județul Arad
8 septembrie, 2024

Dispar mai multe specializări din universitățile din România! Domeniile tehnic și administrativ, pe lista neagră

19.07.2024 09:00

foto: Freepik

Aceste specializări de la 16 facultăți din România se desființează începând din toamnă

Începând cu anul academic 2024-2025, 19 specializări din cadrul a 16 facultăți ar putea fi desființate, conform unui

publicat de Ministerul Educației. Aceste modificări la nivelul domeniilor de licență au fost propuse de instituțiile de învățământ, ca urmare a deciziilor luate de Senatul Universitar, așa cum se menționează în

a proiectului de HG.

Printre instituțiile vizate se numără 9 universități. Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București va desființa două specializări, în timp ce alte patru specializări vor fi eliminate de universități din Arad, Cluj-Napoca, Sibiu și Suceava, toate în domeniul tehnic. De asemenea, în domeniile limba și literatura, istoria și geografia, patru specializări vor fi lichidate la universități din București, Arad, Timișoara și Suceava.

Lichidările vor afecta și domeniile științelor exacte: Școala Normală Superioară București va elimina patru specializări în Matematică și Biologie, iar Universitatea de Vest din Timișoara va desființa o specializare în Informatică. În plus, Universitatea Româno-Americană și Fundația „Ștefan Lupașcu” – Institutul de Studii Europene din Iași vor desființa câte una, respectiv două specializări din domeniul administrativ.

Cum și de ce se renunță la unele specializări, în timp

Lichidarea programelor de studii universitare poate avea două cauze principale: fie la cererea universităților, fie pentru neîndeplinirea standardelor de calitate stabilite de ARACIS. Conform datelor disponibile, ARACIS a decis lichidarea a două programe de masterat, însă numele acestora nu sunt specificate. Potrivit Anexei 5, domeniile de studiu afectate de lichidare sunt Biologia și Matematica, în cadrul Școlii Normale Superioare din București.

Atunci când un program de studii este desființat, instituția respectivă nu mai poate organiza înscrieri pentru acel domeniu în anul academic respectiv. Specializarea va fi complet eliminată doar după ce toți studenții deja înscriși finalizează ciclul de licență sau masterat.

Dintre cele 9 universități, 4 sunt instituții de învățământ particular care vor elimina 8 specializări. În paralel, a fost lansată în consultare publică o Hotărâre de Guvern privind domeniile și programele de studii universitare de master acreditate, precum și numărul maxim de studenți care pot fi înscriși în anul universitar 2024-2025. Conform notei de fundamentare a acestei hotărâri, două programe de studii de la universități de stat vor fi desființate după validarea consiliilor ARACIS, iar un program de studiu de la o universitate particulară va fi eliminat la cererea instituției respective. În același timp, vor fi acreditate 6 noi domenii de studiu la 5 universități de stat și una particulară.

Specializările care vor fi lichidate

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București:Se desființează specializarea Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic din cadrul Facultății de Inginerie Electrică;Se desființează specializarea Sisteme de transport operațional a Facultății de Ingineria Sistemelor Biotehnice.

2. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad:

Este lichidată specializarea Tehnologia tricotajelor și confecțiilor din cadrul Facultății de Inginerie.

3. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca:

Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției renunță la specializarea Inginerie economică industrială (în limba engleză).

4. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu:

Se desființează specializarea Inginerie industrială (în limba engleză) a Facultății de Inginerie.

5. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava:

La Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică intră în lichidare specializarea Echipamente pentru procese industriale;La Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării intră în lichidare specializarea „Limba și literatura română – O limbă și literatură modernă (franceză, germană).

6. Universitatea de Vest din Timișoara:

Specializarea Cartografie din cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie va fi desființată;Specializarea Informatică Aplicată din cadrul Facultății de Matematică și Informatică va fi desființată.

7. Universitatea Româno-Americană din București:

Facultatea de Afaceri Internaționale renunță la specializarea Economie și afaceri internaționale.

8. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad:

Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport lichidează secțiile Istorie, respectiv Relații internaționale și studii europene.

9. Universitatea „Hyperion” din București:

Specializarea Istorie din cadrul Facultății de Științe Sociale, Umaniste și ale Naturii este desființată.

10. Școala Normală Superioară – București (S.N.S.B):

În cadrul domeniului de studii universitare de masterat Biologie este desființată specializarea Chimie biologică;În cadrul domeniului de studii universitare de masterat Matematică sunt desființate specializările Analiză și modelare prin ecuații diferențiale și stocastice, Logică și specificații formale și Structuri fundamentale cu aplicații în algebră, geometrie și topologie.

11. Fundația „Ștefan Lupașcu” – Institutul de Studii Europene din Iași:

Este lichidată specializarea Administrație publică din cadrul domeniului de licență Științe administrative;Este lichidată specializarea Management din cadrul domeniului cu același nume.

Sursa: https://www.dcnews.ro/dispar-mai-multe-specializari-din-universitatile-din-romania-domeniile-tehnic-si-administrativ-pe-lista-neagra_966251.html

Ultimă oră

Același autor