29 C
Județul Arad
23 septembrie, 2023

Cutremurul din Arad a avut 13 replici. Ce spune directorul INFP

Cutremurul din Arad a avut 13 replici, cea mai mare cu magnitudinea de 3,2 grade Richter. Ultima replică a avut loc miercuri și a avut magnitudinea de 2,2, potrivit directorului Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

„Au fost 13 replici. Cea mai mare replică a avut magnitudinea de 3,2 grade, iar ultima replică a fost azi de dimineață (miercuri – n.r.), având magnitudinea de 2,2 grade. Am primit răspunsuri și informații de la cetățeni, în funcție de răspunsurile pe care le-am primit de la cetățeni vom face o analiză privind pagubele și asocierile cu partea instrumentală pe care o avem și o deținem în acest moment”, a spus directorul INFP.

Acesta precizează că regiunea

ică este cunoscută și au mai fost cutremure cu magnitudine de 5 grade Richter, ceea ce arată că seismul de marți nu este un început pentru activitatea din zona respectivă.

La rândul său, seismologul Mihai Diaconescu a explicat de ce pe site-urile internaționale, cutremurul de la Arad are o magnitudine mai mică decât cea raportată de INFP.

„Raportările și introducerea în catalogul INFP și în cataloagele internaționale se face în magnitudine-moment. Magnitudinea-moment este întotdeauna mai mică decât magnitudinea locală. Sunt și unele excepții. Deci acest cutremur de 5,3, îl veți găsi undeva la 4,7 – 4,8 pe site-urile internaționale”, a spus Diaconescu.

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs marți seara în județul Arad, în jurul orei 20.26. Seismul a avut loc la o adâncime de 15 km. Seismologii români au informații că acest cutremur s-a simțit și în Ungaria, Croația sau Serbia.

cutremur Arad

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/social/cutremur-arad-13-replici-explicatii-director-infp-934010.html

Ultimă oră

Același autor