-0 C
Județul Arad
5 decembrie, 2023

Cushman & Wakefield Echinox: Companiile au închiriat în prima jumătate a anului aproape 550.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale. Stocul modern total de spaţii industriale a atins 6,77 milioane de metri pătraţi la sfârşitul lunii iunie

astăzi, 14:34

Companiile au închiriat, în prima jumătate a anului, aproape 550.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale, peste o treime reprezentând contracte de preînchiriere, în special în proiecte care urmează să fie livrate în 2024, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

”Companiile au închiriat în prima jumătate a anului aproape 550.000 metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale, peste o treime reprezentând contracte de preînchiriere, în special în proiecte care urmează să fie livrate în 2024. Dezvoltatorii au încetinit ritmul de dezvoltare, adoptând o abordare prudentă în contextul macroeconomic actual, ceea ce va pune presiune pe nivelul chiriei în următoarele luni”, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Activitatea de închiriere pe piaţa imobiliară industrială şi logistică a înregistrat în perioada martie-iunie un alt trimestru puternic, fiind tranzacţionaţi peste 215.000 de metri pătraţi, astfel că volumul tranzacţionat în prima jumătate a anului a crescut uşor în comparaţie cu semestrul 1 2022.

Cererea nouă continuă să fie principalul motor al pieţei (90% din suprafaţa totală închiriată în al doilea trimestru 2023 şi 72% din cererea din primul semestru 2023), provenind din sectoare variate de activitate, printre cele mai active fiind retail-ul, distribuţia de mărfuri generale, industria componentelor auto şi logistica.

Majoritatea tranzacţiilor semnate în această perioadă au vizat proiecte amplasate în afara Bucureştiului, cele mai relevante fiind Braşov, Timişoara, Oradea sau Arad.

”Activitatea de închiriere pe piaţa de logistică şi industrială rămâne efervescentă şi în acest an, astfel că am putea asista până la finalul lui 2023 la un volum tranzacţionat care să atingă un milion de metri pătraţi. România reprezintă un hub dinamic şi atractiv pentru multe companii, existente sau care doresc să se extindă în regiune pentru efiecientizarea operaţiunilor logistice. În acest context, suntem optimişti cu privire la evoluţia pieţei atât din perspectiva cererii, cât şi a dezvoltării de noi proiecte logistice şi industriale”, spune Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai mare tranzacţie parafată în al doilea trimestru este reprezentată de contractul de pre-închiriere a 47.000 de metri pătraţi realizată de Intercars în cadrul proiectului VGP Park Brasov, aceasta fiind urmată de o tranzacţie de 25.000 de metri pătraţi reprezentând extinderea spaţiului ocupat de Maersk – IB Cargo ( furnizorul de servicii logistică care care operează centrul regional de distribuţie IKEA) în CTPark Bucureşti West şi de închirierea a 12.600 metri pătraţi de către EKR Elektrokontakt în cadrul proiectului Mures City Logistics.

Stocul modern total de spaţii industriale a atins 6,77 milioane de metri pătraţi la sfârşitul lunii iunie, în timp ce dezvoltatorii au livrat noi proiecte cu o suprafaţă totală închiriabilă de 202.000 de metri pătraţi în toată ţara în primul semestru 2023, cu 104.000 de metri pătraţi finalizate în al doilea trimestru. Activitatea totală de dezvoltare din primul semestru 2023 a încetinit în comparaţie cu primul semestru 2022, când a reprezentat 300.000 de metri pătraţi, în timp ce pentru restul anului estimăm livrarea a încă circa 250.000 de metri pătraţi.

Rata de neocupare a scăzut uşor la un nivel de 4,8% şi se aşteaptă o contracţie suplimentară până la sfârşitul anului ca urmare a unei abordări mai prudente adoptate de dezvoltatori.

Chiriile prime din Bucureşti şi în principalele hub-uri industriale şi logistice din România s-au situat 4,25 – 4,50 euro/ mp / lună în trimestrul doi în 2023, valori mai mari fiind înregistrate în cazul proiectelor noi situate în apropiere de Bucureşti. Având în vedere oferta limitată şi cererea susţinută, există premisele ca nivelul chiriilor să se menţină pe un trend ascendent în al doilea trimestru şi, de asemenea, în prima jumătate a anului 2024.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 10,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

Sursa: https://www.news.ro/economic/cushman-wakefield-echinox-companiile-au-inchiriat-prima-jumatate-anului-aproape-550-000-metri-patrati-spatii-logistice-industriale-stocul-modern-total-spatii-industriale-atins-6-77-milioane-metri-1922403410392023081421280797

Ultimă oră

Același autor