16.1 C
Județul Arad
2 decembrie, 2023

Arhiepiscopia Sibiului vrea interzicerea filmului „Arsenie. Viața de apoi” la Festivalul ASTRA Film: „Este un demers neomarxist”

Din articol

Arhiepiscopia Sibiului a cerut organizatorilor Astra Film Festival, care va avea loc între 15-22 octombrie, ca proiecţia filmului «Arsenie. Viaţa de apoi», realizat de regizorul Alexandru Solomon, să fie interzisă, acuzând că pelicula face parte dintr-un „demers neomarxist”, care își propune să batjocorească poporul român și valorile lui spirituale, prin parodierea vieții părintelui Arsenie Boca. În replică, organizatorii festivalului spun că în 30 de ani, de când există festivalul, niciun film nu a fost cenzurat: „Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecţia festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori şi public. De aceea, vom organiza o dezbatere şi după proiecţia acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanţi ai Mitropoliei Ardealului”.

„În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă. Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice.

Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale. Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe”, a transmis, într-o scrisoare deschisă, Arhiepiscopia Sibiului, care solicită ca proiecţia acestui film să nu fie permisă.

Arhiepiscopia susține că demersul artistic nu este sincer și în spatele „unei lamentabile arte cinematografice” stă un mesaj jignitor și discriminator, care atacă personalitatea părintelui Arsenie Boca.

Instituția mai arată că și aprobarea din partea Arhiepiscopiei de a filma la Mănăstirea Sâmbăta de Sus a fost obținută la fel de nesincer și că în cererea adresată s-a stipulat că se vrea „realizarea unui film documentar despre viaţa Părintelui Arsenie Boca”. Cu toate acestea, deși Arhiepiscopia precizează că realizatorii au fost „însoţiţi la filmare de circa 20 de pelerini, persoane alese de către noi, sunt enoriaşi care merg la pelerinaje în toată ţara”, pretinşii pelerini defăimează prin „cuvinte şi atitudini atât locurile acelea, cât şi actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie”.

Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi „jignitor bagatelizată”

„Un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic: «Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.n.), lumea spune că a făcut minuni…» – min. 01:05:23.

Aceeaşi atitudine ironică şi jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zişii pelerini atent selectaţi de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbăta, ridiculizând şi jignind mii şi mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie”, mai susțin reprezentanții Arhiepiscopiei.

Ce spun organizatorii Astra Film Festival

Organizatorii Astra Film Festival spun că de-a lungul celor 30 de ani de când există AFF nu a cenzurat niciun film.

„Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puţin vreun film din selecţia festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice”, este punctul de vedere al organizatorilor AFF.

Organizatorii mai susțin că cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituţională și atentează la dreptul şi libertatea publicului de a viziona un film.

„Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul «Arsenie. Viaţa de apoi». Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecţia festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori şi public. De aceea, vom organiza o dezbatere şi după proiecţia acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanţi ai Mitropoliei Ardealului”, mai spun aceștia, subliniind că „Astra Film Festival nu a atentat niciodată şi nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române”.

„Filmul documentar are această calitate unică: aduce în faţa publicului probleme şi dezbateri reale ale oamenilor, le expune şi le propune spectatorilor să privească orice subiect din mai multe perspective. Un film documentar poartă amprenta valorilor împărtăşite de către realizatorii lui şi deseori atinge subiecte foarte sensibile faţă de care publicul poate să aibă reacţii foarte diferite. Ceea ce e un câştig. Ne dorim cu toţii o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere.

Aceasta a fost şi este menirea şi misiunea festivalului Astra Film: să creeze un spaţiu sigur, în care să se întâlnească abordări diferite, să se confrunte ideile, nu oamenii, şi oricine să îşi poată exprima părerea în mod civilizat.

Dând dovadă de deschidere totală şi respectând cu stricteţe libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodată şi nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române. În urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, având o perspectivă şi o abordare diferită, o producţie care a avut un succes extraordinar”, mai arată organizatorii.

Filmul a mai fost interzis recent și la Arad

Ei mai spun că lucrurile escaladează excesiv în jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situaţie în care evaluarea filmului nu va mai avea legătură cu ceea ce a realizat regizorul, ci va fi doar un scandal public, făcând apel la înţelepciune.

„Pentru noi, AFF2023 este o ediţie aniversară. Şi facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în oraşul culturii, al pluralismului etnic şi religios, al pluralismului de creaţie şi interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferenţele de interpretare şi în respect pentru libertatea de exprimare, de credinţă şi de creaţie artistică”, mai spun organizatorii.

Demersul Arhiepiscopiei Sibiului vine după ce la Arad, Centrul Municipal de Cultură şi Biblioteca Judeţeană au anulat proiecţii ale documentarului regizat de Alexandru Solomon. Acolo, organizatorii au primit ameninţări: „Dacă îndrăzniţi să proiectaţi filmul, venim acolo şi va fi circ, facem scandal!”.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/arhiepiscopia-sibiului-vrea-interzicerea-filmului-arsenie-viata-de-apoi-la-festivalul-astra-film-este-un-demers-neomarxist-2518451

Ultimă oră

Același autor